Paulus’ gezichtsbedrog

We hebben best veel bijzondere mensen in onze vriendenkring. Een voorbeeld is de hoogblonde Rotterdamse buurvrouw die uitstekend hoorbaar is vanwege haar doorrookte stem met bijbehorende tongval en humor. Heel anders is de bedachtzame intellectuele architect of de beeldhouwer die de structuur van Indisch spekkoek heeft uitvergroot in haar beelden. Bijzondere mensen met passie in hun werk en leven.

Een paar jaar geleden werden we na een prijsuitreiking van een gevierd jazzmuzikant – heel chic in het stadhuis – tijdens een afterparty voorgesteld aan een kleiner mens in een rolstoel en haar partner. Deze avond vol muziek en gesprekken was een begin van een bijzonder contact met dit paar. De etentjes bij hun thuis waren van prima kwaliteit en de gesprekken daarbij meer dan diepgaand. We zijn regelmatig met elkaar op stap geweest naar diverse musea om de nodige kleding- en textielexposities te bekijken – ze vinden het nog steeds leuk om op ‘schoolreisje’ te gaan. Zelf doen ze wel het nodige op kunstgebied; diverse presentaties en bijzondere medische kunstvormen staan op hun naam.

In het Pand Paulus in Schiedam is momenteel een expositie te zien over wat Kunstenaars met Mode doen. Een gewezen kerk waar Francois Haverschmidt ooit predikte is nu de thuisbasis van Stichting Kunstwerkt. Een aantal werken van dit vriendenstel staat opgesteld in deze expositie. Vanuit dit contact kwam de vraag of ik samen met Roy Verschuren een kleine lezing wilde houden over gezichtsbedrog in kleding. Afgelopen weekend is het nodige beeldmateriaal en kleding bij elkaar gezocht om een informatief verhaal te vertellen wat zondag heeft plaatsgevonden. Er kwam van alles aan bod.  Het gebruik van volumes vroeger en nu en hoe dat werd toegepast en nu nog met de huidige technologie, de invloed van de richting en plaatsing van lijnen op een kledingstuk. Het geheim van een goed zittend bustier die gedurende de hele dag op de plaats blijft als ook het cultiveren van billen in plaats van het afkleden ervan. De huidige materialen die doorontwikkeld worden suggereren een heel ander effect qua uiterlijk waardoor andere effecten kunnen ontstaan. En ja, als ik samen met Roy over het vak begin te praten….. natuurlijk was het ook die avond weer erg gezellig!

De expositie in Pand Paulus is nog tot eind augustus te bekijken; wellicht is het bijzonder om de rondleiding met Dolly Bellefleur nog bij te wonen.

Comments

  1. Fijn blog Chris!
    Deze keer geen tijd om je te vervelen en te gaan baljaren met je buurman. ;-)
    Je maakte immers zelf deel uit van de content.

    Tot snel weer!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.