Turn on/off

Een paar weken geleden was het weer eens uitgebreid in het nieuws, de tv-programma’s die er toe doen besteedden er aandacht aan. Er was namelijk weer een onderzoek gedaan naar het kleedgedrag in Nederland. Dit keer waren de heren het onderwerp van gesprek en dan met name wat de afknappers zijn op kledinggebied. De klassiekers als het hawaiihemd, witte sokken, de speedozwemslip en teenslippers hoorden in ieder geval op het lijstje thuis, al is dat toch wel algemeen bekend. Naar mijn idee zou de singlet en de 3/4 broek ook in deze lijst kunnen staan. Wat volgens het artikel wel een welkome aanvulling op ’s mans kledingkast zou zijn is een goed pak, het roze overhemd en een handige tas. Zelf denk ik ook aan de hippe trenchcoat (net iets korter dan normaal), het V-halsvest en een mooie cleane dark jeans als klassieker – dat laatste is namelijk ook erg mooi met een goed colbertje te dragen wanneer dat nodig is.

Ook het winkelgedrag van de mannen staat ter discussie. Het kopen van alles in één winkel bijvoorbeeld – al is het qua efficiency bij een goede winkel heel goed te doen – vinden sommige vrouwen onbegrijpelijk. Tja, voordat je sommige mannen in een paskamer hebt….. Winkelen kan namelijk ook een leuke tijdvulling zijn, getuige de verveeldheid van het publiek tijdens koopzondagen in de grote steden. Al heb ik een vriendin die een dermate druk leven heeft dat ze haar vaste betrouwbare adres slechts een paar keer per jaar bezoekt en daar prima slaagt. Net als de meeste mannen weet ze een winkel goed te ‘scannen’ als ze voor man of kinderen op zoek moet.

Het is natuurlijk makkelijk om als vrouw te kunnen roepen wat afknappers zijn voor mannenkleding; maar hoe zit dat andersom? Mogen mannen ook zeggen dat ze de wijdvallende hobbezakjurk, de legging of flip-flops niet mooi vinden? Andere voorbeelden; de dekbedjas, het broekje met laag kruis, de strapless jumpsuit of schoenen met plateau en extreem hoge hak. Is het dan gelijk strijd in huis omdat hij ‘de mode’ niet begrijpt? Ik denk dat elke man/vrouw wel wat aan de lijst van turn offs kan toevoegen. Handig voor de mode-ontwerpers om te weten voordat er weer wat nieuws wordt bedacht waarmee het straatbeeld al dan niet opgefleurd kan worden.

In de huidige mode is de vrijheid van keuze enorm. Daarnaast zijn we in ons land toch wel erg ingesteld naar comfort; “het moet wel lekker zitten” en “ze moeten me maar nemen zoals ik ben” is het credo. Er zijn zo veel mooie dingen te dragen maar de anti-styling heeft de slordigheid en onverzorgdheid alleen maar versterkt. Niet te mooi graag! Moet ik dan toch maar op zoek naar een hawaiishirt en een afgehakte 3/4 broek zodat ik er als een kabouter uit zie? Kan ik ook eens voelen of die crocs echt zo lekker zitten. Neem ik een vriendin mee, haar saddlebags goed verpakt in een extreem lage skinny jeans. D’r ugg’s dragen als pantoffels – dat zijn t eigenlijk ook – en het t-shirt is kort en strak genoeg zodat alle weelde wat eronder zit goed zichtbaar blijft. En de spiegel, daar hoeven we het niet voor te doen, die zegt toch niets terug. Gaan we gezellig een terrasje pakken…… mensen kijken is zo leuk.

Even zonder gekheid, gelukkig zijn er ook mensen die zoveel zelfrespect hebben en wel in de spiegel kijken voordat ze de deur uit gaan. De korte broek wordt alleen in de tuin of op vakantie gedragen. Een kennis van me die welldressed de stad in gaat omdat het netwerken in haar bloed zit en ze daarmee ook haar geld verdient. En misschien is het leuk om je partner te instrueren dat de kritische zin “ga jij zo mee?” gewoon gezegd mag worden. Zo maken we allemaal het straatbeeld een stukje mooier.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.