Metamorfose, voor èn achter?

Door de jaren heen zijn er diverse programma’s op televisie geweest die zich bezighouden met het fenomeen metamorfose. Bekende imagostylisten als Dyanne Beekman, Maik de Boer en Gok Wan hebben veel positieve effecten gecreëerd. Wat ik zelf een aantal seizoenen geleden goed vond was de aanpak van het bekende Engelse stylistenduo Trinny and Suzannah. Vooral de begeleiding tijdens het ‘anders’ leren shoppen vond ik verfrissend.

In Nederland hebben deze dames hun naam gekoppeld aan een kledingketen. Zodoende wordt met de titel ‘Missie Holland’ geprobeerd ons kleedgedrag wat stijlvoller te maken, hoewel die keten wel erg veel casual kleding verkoopt. We zijn natuurlijk wel op comfort en gemak gesteld. De lichamelijkheid in de benadering van de ‘slachtoffers’ geeft grappige televisiebeelden, al is het de vraag of dat door iedereen wordt getolereerd. De tips die ze geven om meer lengte, openheid, vorm en andere silhouetten te maken zijn erg goed. Blijkbaar werkt het wel als een buitenstaander eerlijk en opbouwend kritisch aangeeft wat te dragen. Gelukkig zijn er imageconsultants in Nederland actief die het vak verstaan en een meerwaarde voor je uitstraling kunnen bieden. Goud voor een winkel is de eerlijke verkoopster die de collecties kent, goed adviseert en de goede alternatieven aandraagt.

Als is de missie qua programma verplichte kost voor me, toch zit ik vaak met gekromde tenen te kijken. Naast het feit dat een goede kapper bij iedereen wonderen verricht is een metamorfose in een maat 36/38 vaak geslaagd te noemen. Het wordt wat lastiger als er bij andere maten bewust gekozen wordt om een te krap jasje uit te zoeken. Ik snap het wel; de bedoeling is dat de taille wat meer wordt geaccentueerd en door de lengtewerking van het jasje wat toch niet dicht kan oogt het slanker. Ook een schouderpartij is net wat kleiner. Het nadeel is dat een draagster eigenlijk geklemd in haar jasje zit. Een rugpartij die spant, mouwen en armsgaten te strak waardoor het naar diverse richtingen trekt, en juist dat geeft een tegenovergesteld effect, zeker als snijdend ondergoed op de rug ook nog een tekening geeft en een rok die en profile toch duidelijk te strak zit. Goed kleden zit namelijk ook in het verhullen en het nodige ‘te raden over laten’.

Nu weet ik uit eigen ervaring dat het vinden van een goed passend jasje een uitdaging is, maar om mezelf klem te zetten lijkt me niet echt comfortabel. Daarnaast is het wel correct om een jasje af en toe gesloten te dragen. Af en toe probeer ik het nog wel eens in het aanbod, maar toch gaat er niets boven het maatwerk wat mij aanvoelt. Niet alleen qua stofkeuze maar zeker qua pasvorm. Het is de tijd en inspanning waard.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.