Ruitmotief

Ze zijn weer te koop deze winter; mooie geruite kledingstukken. Een leuk sportief ‘Engels’ jasje op een jeans of een andere katoenen broek kan een klassieker zijn in de garderobe. Naast het colbert en het overhemd zie ik het ook voor mannen als overjas verwekt; prachtig in een rustige schaduwruit. Of zelfs als compleet kostuum voor mannen en eigenzinnige vrouwen; vaak in een windowpane om toch de rust te bewaren (zie de afbeelding hieronder, deze is overigens erg verfijnd).

Opvallender zijn de tartans; uitgesproken van kleur en verbonden aan de familietradities in Schotland. Meters van deze stoffen gaan in de Schotse kilt omdat deze ook op een bepaalde manier zijn gemaakt – t is niet zomaar een plooirok. De bekendste tartan is die van Burberry; bekend vanwege de voering in de beroemde trenchcoat. Deze ruit wordt tegenwoordig uitgebreid gebruikt in allerlei andere kledingstukken en gebruiksvoorwerpen.

Het ruitmotief is te zien in de klassieke mode, maar het is soms ook anarchistisch of het kan clownesk overkomen. Om te zorgen dat het speels, spannend, eigenzinnig of creatief overkomt, dat maakt het wat mij betreft interessant. Hieronder is een afbeelding van een damespak wat ik een aantal jaren geleden al heb gemaakt voor een internationale presentatie. Volgens een collega in mijn vak een ‘gevaarlijke’ ruit al zie ik ook dat anderen er juist blij van worden. Het roept wel gemengde reacties op, dat is zeker.

Zo’n ruitmotief verwerken vergt het nodige aan denkwerk en dat begint al bij het maken van het papieren patroon. Omdat deze ruit symmetrisch is kan deze rondom heel mooi verwerkt worden mits de naden symmetrisch worden geplaatst. In het jasje zijn de lengtenaden boven de schuine zakken in het midden van de ruit geplaatst. De sluiting is zo gemaakt dat deze ook middenvoor goed doorloopt en overeenkomt met de middenvoornaad van de broek. Dat de zakklep exact op dessin naar onderen toe klopt staat buiten kijf. Door de coupeverwerking tussen schouder en taille deels te vouwen is de ruit zo veel mogelijk in tact gebleven. Het vouwen is ook gebruikt in de kraagdelen en op de geplooide mouwkop. Tot slot zijn de dwarstrepen in de broek zo geplaatst dat deze overeenkomen met dezelfde hoogte van het jasje.

Zo eenvoudig is het dus niet, een ruitpak. Er moet overal rekening mee worden gehouden. Zeker omdat ik vorige week een andere ruitstof heb gezien in ‘rustig’ zwart-wit. Ook prachtig voor hetzelfde pak. Maar dat kan niet; de breedte van de ruit is net 1,5 cm breder en als de draagster niet dit maatje 36 draagt…… kan ik zo weer van voren af aan beginnen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.