De mooiste materialen…..

Een telefoongesprek vandaag: “En als ik nu zelf voor de stoffen zorg, maakt u het dan ook?” In de ondertoon van de vraag hoor ik de potentiële klant denken: “Laat ik maar zelf op pad gaan voor een lapje van de markt, dat scheelt weer…..” In gesprekken hoor ik vaak het verwijt dat maatkleding duur is. En inderdaad, het is een arbeidsintensief product en daarom is het kostbaar. Een poging om het voordeliger te maken is de keuze voor mindere materialen. Al snap ik het heel goed; toch heb ik er moeite mee.

Sinds mijn jeugd ben ik al bezig geweest met het maken van mijn eigen kleding. Een hobby waarvan ik later mijn werk heb gemaakt. Tijdens mijn studietijd heb ik de keuze gemaakt om me meer richting textieldetailhandel te scholen. Kenmerkend voor deze opleiding in Enschede was de gedegen textielkennis die werd onderwezen door ‘ouwe rotten in het vak’. Hier werd mijn voorliefde voor kwaliteit in stoffen al gevoed.

In mijn werk – ik heb eerst een blauwe maandag in de detailhandel gewerkt – en vooral in mijn vrije tijd werd dat nog versterkt. Mijn werk ‘in het vak’ is uiteindelijk meer bepalend geweest in mijn ontwikkeling. Het omzetten van standaardpatronen naar maat, het maatnemen en het afpassen van de klant – uiteindelijk ontwikkelde ik daarin de meeste kennis van pasvorm en verhouding. Mijn ‘uniformentijd’ is een schat aan ervaring waar ik nog steeds erg dankbaar voor ben. Daarnaast heeft de avondopleiding met veel patronen- en andere technische kennis een en ander versterkt. De groep cursisten en Marianne die de lessen verzorgde hebben bijgedragen aan deze bijzondere periode in mijn leven.

Natuurlijk gaat het ook om passie; het lijkt een modieus woord in de hedendaagse ondernemingen maar dat heb ik altijd al met mijn vak en de materialen gehad. Naast mijn werk maakte ik ook in de vrije tijd kleding voor mezelf en anderen. De stoffen kocht ik op verschillende adressen, markten en in diverse steden. Vooral bij een winkel als Loefs in Doetinchem werd de liefde voor het mooiste alleen maar sterker. Ik merkte dat bij mooie stoffen het werk wat je er in stopt meer voldoening geeft. Een mooie kwaliteit heeft een andere uitstraling. Het ziet er beter uit en bovenal gaat het langer mee. Een verfijnde katoen die goed geverfd of bedrukt is ziet er na veel wasbeurten nog steeds mooi uit. De wollen stof voor het jasje laat zich mooier voegen naar de gewenste vorm en zal een klassieker zijn. Mijn oog voor kwaliteit en afstemming van materiaal naar de persoon – niet elke stof is voor iedereen geschikt – is ook daar verder gevormd.

Om terug te komen op ‘het lapje van de markt’, merk ik dat het best een zoektocht waard is om daar bijzondere materialen te vinden. Er is namelijk wel het nodige te koop wat net even interessanter is. Daarvoor is kennis van het aanbod nodig (wat ligt al overal?) en de ‘adresjes’ die speciale dingen hebben welke niet overal te zien zijn. Niet de tricots die na één keer wassen verkleurd zijn of de katoenen stretch die toch na een week dragen een maat groter is geworden. Net als de wollen mantelstof die toch niet zo winddicht is. Dat is zonde van de tijd en het bedrag aan maakloon. Een goede kleermaker heeft ook kennis van het materiaal en zal door zelf te adviseren en te zoeken de kwaliteit kunnen waarborgen. Als iets met zorg voor je is gemaakt wil je er natuurlijk lang mee doen!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.