Kleren met iets extra’s

De prikkelende vraag “Kan je ook rekening houden met de werkhouding in kleding?” werd onlangs aan me gesteld. Na meer informatie – de vraagsteller is violist geweest in een orkest en zodoende waren confectiejasjes nooit prettig om in te werken – is een antwoord ook makkelijker te geven. Het gebeurde in een interactieve lezing voor een kunstzinnig publiek in Schiedam en dan komen ook de leuke vragen.

Met bewegingsruimte voor een actieve violist is wel degelijk rekening te houden. Een jasje vereist vaak wat meer comfort al moet het ook aangesloten eruit zien; zeker voor een solist die volop in beeld zal zijn. De beweging die een violist maakt vraagt ruimte in de rug en in het armsgat. Omdat de armen in de hoogte geheven worden is de hoogte van het armsgat belangrijk. Er wordt vaak gedacht dat een laag armsgat veel comfortabeler is – en inderdaad; je voelt deze niet zo zitten omdat het nogal laag is ten opzichte van de oksel. Het nadeel is dat voor een dergelijke beweging de hele jas omhoog komt wat onhandig aanvoelt maar ook er niet echt mooi uitziet. Een goed passend armsgat is dan al een goede oplossing. Deze oplossing werkt ook erg goed voor een dirigent die strak in het pak toch een koor zal leiden. Zo gaat een jasje niet omhoog als de armen omhoog gaan.

In een eerdere werkkring was ik vaker met deze eisen qua comfort bezig. Zo heb ik een flink aantal jaren gewerkt bij Seezo Uniformen; een leverancier van muziekuniformen en bedrijfskleding. Heel bepalend in dat product is het comfort tijdens het dragen en het bespelen van het instrument. Er was een diversiteit aan klanten, verenigingen van verschillende niveaus. De elitaire Showkorpsen hebben een andere cultuur dan de Harmonie; al is gezelligheid erg belangrijk in deze verenigingen. In de kleding kwam dat verschil naar voren als het gaat om de slagwerkers of de ‘blazers’, vooral de mouwlengte en extra comfort in de rug. Een bijzondere tijd waar ik veel in mijn vak heb mogen leren.

Een ander aspect: een paar jaar geleden was ik toeschouwer bij een wedstrijd ballroomdancing en zag dat ook in de rokkostuums van de heren er rekening mee wordt gehouden. Het bijzondere is dat bij een normale houding de rugpartij en mouwen er niet zo mooi uitzien, maar voor het comfort is het een prima oplossing. Hetzelfde aspect in comfort kan toegepast worden voor een dirigent. Zodat hij rustig zijn armen kan bewegen zonder dat het hele jasje omhoog gaat.

Het laatste voorbeeld waarmee ik deze column wil beëindigen is een broek die ‘zít’. Dat wil zeggen, wanneer je door een handicap of ziekte je leven dagelijks in een rolstoel doorbrengt. Een dankbare opdracht was dat ik onlangs een jongen van 14 jaar van een paar passende broeken heb voorzien. Met extra zitruimte in de breedte en hoogte zodat hij in de winter niet met een koude rug in de stoel zit. Comfort zit niet alleen in een prettig zittend T-shirt maar ook in kleding die jou aanvoelt. Daar gaat het toch om!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.