De show

Een zonnige dag in Den Haag. In de buurt van Paleis Noordeinde loopt ze. Hoorbaar zijn de schoenen met een elegante maar toch praktische hakhoogte. De kleding straalt klasse en kwaliteit uit, weliswaar gedeeltelijk verborgen onder een prachtige wollen cape die wat zwierigs heeft. Haar kapsel kenmerkt zich door diverse donkere blondtinten en wat krachtige grijze haren, de kapper heeft een mooi kleurbeeld toegevoegd. Haar innemende lach tovert een mooi lijnenspel op haar gezicht. Al is dat nog niet helemaal te zien achter de zonnebril.

Ze is onderweg naar een coutureshow. Tegelijk met meerdere dames treedt ze naar binnen. De ontvangst is allerhartelijkst. De cape gaat af, de bril verdwijnt in de handtas en ze begeeft zich in het gezelschap. Meerdere dames in outfits naast elkaar verraden onmiskenbaar de signatuur van de ontwerper. Rijke en degelijke materialen, perfect gemaakt en perfect passend. Zelfs de 80-jarige klant ziet er prachtig uit in een ecru mantelpak met zwarte biezen. Midden in de ruimte is een mooi loopplankier gemaakt van losse elementen en een paar handige opstapjes. Extra licht geeft de toeschouwer de kans om haar kritische blik over de geshowde outfits te laten glijden.

Achter de schermen is het er een drukte van belang. Kleding hangt aan diverse rekken op volgorde voor elke mannequin. In de hoek zit de coupeur nog de laatste stofknopen aan te naaien, deze waren die ochtend nog bezorgd. Ook de strik op een ander jasje wordt nog even snel bevestigd. De tafel aan de andere kant van de ruimte is een mooi overzicht van haarspelden, imitatiehaarstukjes voor extra volume. De bus haarlak staat klaar om kleine probleempjes tijdens de show op te lossen en opnieuw te fixeren. In een uitgerold etui liggen diverse kwastjes en sponsjes die sporen van make-up verraden, klaar om weer schoongemaakt te worden. De lipstick kan gedurende de show nog even worden bijgewerkt.

Een vijftal mooi opgemaakte mannequins zijn ontspannen en hebben er zin in. Ze zijn lang, slank en weten de kleding goed te verkopen. Uit verhalen blijkt dat ze hun sporen ook al in het buitenland en in de Nederlandse Couture hebben verdiend en vaak hebben samengewerkt. De starttijd is in zicht, dus de eerste outfit wordt aangetrokken. Nog vrij relaxed is dit gaande, maar dat zal snel veranderen. De ladyspeaker doet het woord en de show kan beginnen. Achter de schermen gebeurt het allemaal in de kleine ruimte met snelle verkledingen en drukte. Het op het allerlaatste moment nog even een paar oorclips en een parelketting omdoen. Op het plankier is er niets van te merken; slechts beheerste elegantie is hier zichtbaar.

Met gevoel voor dramatiek wordt de diverse kleding geshowd; elegantie in dagkleding in prachtige materialen. Zware wollen crêpes, Bouclé’s, Mohair, Tweeds, Ruiten, Fluweel, Soepele zijden stoffen en geborduurde materialen. Dramatiek in draagbare avondkleding. Alles komt voorbij. Ook achter de schermen is het een genot om naar te kijken. Al heb je er aan meegewerkt om het te maken, als het plaatje compleet is en pakkend wordt gepresenteerd is het altijd weer een belevenis. De hectiek en presentatie is de ‘glamorous half an hour’ maar er gaat wel heel wat meer werkuren aan vooraf. Mode is gewoon hard werken. De coupeur beseft meer en meer dat het toch het mooiste vak is om te doen. De druk is van de ketel en dat is ook weer te merken. Moe en voldaan stapt hij in de auto en gaat weer terug naar zijn atelier, ook daar is een opruimbeurt nodig.

Comments

 1. Dennis Hendriks zegt:

  Dag Chris,
  Wat prachtig beschreven.
  Het soepel en zacht langs elkaar glijden van stoffen vol passie die elegant langs schrijden . zacht en teer net boven het geluid van spanning en verwachting.
  Een belevenis in volle afwezigheid.
  Vriendelijke groet,
  Dennis Hendriks.

 2. Chris, je schrijft zo mooi en pakkend, dat het net is of ik zelf ook bij de coutureshow aanwezig was. Het moet weer een feestje geweest zijn voor je.
  Groet, MMM

 3. Bert Nuhaan zegt:

  Goed ge/beschreven Chris, groet, Bert

 4. Paulien Kegge zegt:

  Leuk stukje Chris. Maar, we waren met 6 mannequins hoor;-)
  groetjes,
  Paulien

  • Dat klopt Paulien,
   De show van gisteren was inderdaad met 6 mannequins, dit blog is eerder geschreven nav de show in zijn salon van een paar jaar geleden….
   Groet, Chris

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.