Pakkend presenteren

Een rustige dag eind september, ik was onderweg naar een Congres in Utrecht – een initiatief van de Branchevereniging van Kleermakers en Modevakscholen. Het is een vereniging waar ik me thuis voel, veel vakgenoten bij elkaar. Al mijmerend verheugde ik me er op: ervaringen uitwisselen, lezingen bijwonen, voorproefjes zien van workshops die door sommige leden of gasten worden verzorgd. Het vond plaats in een zalencentrum in Utrecht waar vaker het nodige aan trainingen en bijeenkomsten worden georganiseerd. Ook prettig qua inrichting door het gebruik van veel grijstonen.

Na het welkomstritueel door leden en organisatoren werd de eerste lezing gegeven. Een dame met kennis van zaken als het om haar product en ons vak gaat. Ze had een prima verhaal al had het wel wat beter uit de verf kunnen komen. Zelf was ze gekleed in beige, ecru en bruin – een outfit die ze al vaker had gedragen. Dichtbij zag het er zeker smaakvol uit, maar in een grote zaal met veel grijstinten is een dergelijke kleurencombinatie voor een spreker niet pakkend genoeg. Het nieuwsgierige dan wel leergierige publiek hing echter aan haar lippen en de mogelijkheid om haar product op de dag zelf aan te schaffen zonder extra kosten heeft haar geen windeieren gelegd.

De tweede spreker was een man die zijn verhaal over design goed had ondersteund met veel mooie foto’s in een powerpointpresentatie. Al denk ik dat je als spreker over dat vak iets meer ‘design’ mag uitstralen die wel flatteert als je een meer respectabele leeftijd hebt behaald. Ik hoorde van diverse toehoorders dat hij niet goed te verstaan was en ook de meegebrachte technologie was een beperkend houvast in zijn presentatie. Daarnaast werkte de hoog omgebonden dikke sjaal niet bepaald toegankelijk  En alle kleding in duistere kleuren bij elkaar, zijn eigen lichtheid qua kleur viel weg. Het leek alsof je in een zwart gat keek, een fenomeen wat tegenwoordig bij nieuwslezers op televisie in zwarte kleding is te merken. Zijn niet gepoetste laarzen vielen nog eens extra op – omdat hij op een podium heen en weer loopt. Als spreker ben je zichtbaar, zeker wanneer je verhaal niet pakkend is.

Ik dacht gelijk terug aan een presentatie die een paar jaar geleden werd verzorgd door Marieke Blok. De spreekster in kwestie is imageprofessional en een autoriteit als het gaat om het geven van kleuradviezen buiten de kaders van de ‘seizoenstypes’. Ze hield haar presentatie over de energie van kleur, het dragen ervan en het beleven van kleur. Ze had een stijlvol marineblauw jasje aan met een lichtere broek. De blikvanger waardoor ze de aandacht vasthield was een eenvoudige hardroze sjaal die losjes gedrapeerd hing. In de open halsopening van het jasje was nog net een glimp van een rood T-shirt te zien wat voor wat extra spanning zorgde in de outfit. Het was een zichtbare en boeiende presentatie, waarin ook toehoorders in kleur werden gehuld en de energie mochten ervaren.

Zelf merk ik steeds vaker dat in grote gezelschappen de dragers van kleur sneller zichtbaar zijn dan de grijze/donkere geklede mensen, hoe verhullend en beschermend de kleding ook kan zijn. Zo heb ik een heel goede vriendin zien veranderen. Jaren geleden speelde ze op safe met haar ‘Herfst-tinten’ die haar niet zo mooi maakten als verwacht.  Veel bruinen en ook andere aanverwante donkere kleuren. Inmiddels is dat wel veranderd, ze heeft afstand genomen van het bruin. Nu is de basis nog grotendeels donker maar bewust gebruik van extra kleur voegt veel meer attentiewaarde toe in haar kleding. Een stralende verschijning is het resultaat. Zeker wanneer ze zakelijk gaat netwerken is ze tussen veel ‘vrouwen in veilig zwart’ goed zichtbaar. Naast haar eigen vrouwelijkheid in de kleding heeft ze het instrument kleur toegevoegd. Vorige week vertelde ze me dat ze een kobaltblauw jasje heeft gekocht en een uitnodiging heeft ontvangen om een presentatie te geven. Drie keer raden wat zij gaat dragen…..

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.