Een uniform met betekenis

Jaren geleden was de coupeur nog werkzaam in loondienst bij een maatkledingbedrijf in het oosten van Nederland. De kleding die daar gemaakt werd was veelal bedrijfskleding met een uniforme uitstraling, een belangrijke omzetpijler in dat bedrijf was de specialisatie in Muziekuniformen. Diverse mannenkoren maar vooral ook veel muziekkorpsen waren goede klant bij dat bedrijf. Een bijzondere tijd waar hij de combinatie heeft opgepakt van maatwerk en productie. Veel handigheden die hij daar als vaardigheid en kennis heeft
opgedaan zijn nu een onderdeel van zijn routine als hij met zijn eigen werk bezig is.

Een belangrijk aspect van zijn functie was het bezoeken van klanten in de avonduren om meet- en passessies te doen, vaak voorafgaand aan de repetitie. Elke vereniging had een andere uitwerking van de uiterlijke presentatie en ondanks het verschil in postuur moest dat wel eenduidig eruit zien. Dat was niet altijd eenvoudig om te doen. Ook het verschil in culturen en discipline in een vereniging had invloed op de uitstraling. Een showkorps dat actief in taptoes in binnen- en buitenland vergt een andere organisatie en uiterlijke
presentatie dan een harmonie waarin gezelligheid, gemeenschapszin en ontspanning de boventoon voert.

Tijdens een meetsessie kwam de vraag “Maakt U ook mannenjassen voor vrouwen?” moest de coupeur snel schakelen. De dame in kwestie had bijna geen boezem meer en ook haar taille was verdwenen. Vanwege haar ziekte droeg ze een korset in zwaar stretchmateriaal wat ook haar armen en benen bedekte. Uit het korte contact bleek dat ze al het nodige qua ziekenhuizen had meegemaakt en dat muziek het enige positieve aspect was wat er nog in haar leven aanwezig was. Geroutineerd ging het meetlint over haar kleding en werden snel een paar korte aantekeningen gemaakt zodat er in de aanpassingen rekening mee kon worden gehouden.

Bij het opzetten van het patroon en samenstellen van de delen voor de kleding van deze dame realiseerde de coupeur dat hij toch wel een bijzonder persoon had ontmoet; ondanks de ziekte had ze stralende ogen en een wens om een fijn uniform te dragen om haar levensvuur nog vast te houden.

Ruim een maand later was het zover: het aflevermoment. Elke keer weer spannend. Zitten de pakken goed, is er voldoende bewegingsvrijheid, is de mouwlengte en broeklengte goed? Comfort is bij uniformkleding onontbeerlijk. Op zo’n moment is het altijd een drukte van belang. Elk lid wil zo snel mogelijk passen en alvast genieten van het nieuwe pak. Overal staan mensen zich om te kleden, zonder gene wordt kleding gewisseld en komen de leden de kleding laten controleren. In de verte zijn de stralende ogen al weer zichtbaar; dubbel spannend. Omdat dit pak zo’n betekenis heeft zou het helemaal geweldig zijn om deze klant blij te maken. Na een korte check bleek alles goed te zijn; haar jas sloot mooi aan, voelde comfortabel. De pantalon op de juiste hoogte. Even kort verder praten – er was nog tijd over – sprak ze haar waardering uit. Gewoon je werk goed doen kan al een enorme betekenis hebben. Met een voldaan gevoel en toch wat extra correctiewerk stapte de coupeur weer in de auto, het was nog een flinke rit naar huis.

Comments

  1. Kleding maken de man. Maar de man maakt ook de kleding. Of eigenlijk in dit geval maakt ‘de mens’ de kleding. De een vanuit zijn of haar levensverhaal. De ander vanuit zijn passie. Waar die twee elkaar ontmoeten ontstaat altijd iets moois!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.