Niks grijze massa….

Er is al veel activiteit op deze stralende dag; prima weer om even met een kop koffie buiten te genieten van het licht, de zon, de beginnende krachten van een nieuw seizoen. De merel zingt en gooit zijn charmes in de strijd; de duif schudt zijn veren nog eens even. Het grijze verendek krijgt een prachtige glans in de zon.

Dat doet me denken aan de inspirerende avond voorafgaand aan deze dag. Een aantal sprekers in een theater over social media. Na het openingswoord door de gastheer – gekleed in een mooi antracietgrijs kostuum – is het woord aan de sprekers. De expert die vanuit de psyche en de sociologie het fenomeen bekijkt is gekleed van top tot teen in het grijs, niet alleen zijn kostuum, maar ook het overhemd is in hetzelfde duifgrijs. De heren die het nodige aan elkaar praten zijn eensgezind in dezelfde kleur, al is de nuance wel verschillend. Belangrijk is dat het gehoor goed geprikkeld wordt, in tegenstelling tot de saaiheid van de kleur is het taalgebruik spitsvondig. Kenmerkend van het kleedgedrag van de internetjournalist die het woord krijgt is ook dezelfde rust.

Niet alleen mannen zijn rustig en conservatief in het kleurgebruik in hun zakelijke kleding. Grijs is een kleur die ook geaccepteerd en gebruikt wordt door vrouwen. Natuurlijk kan een vrouw het instrument kleur zakelijk inzetten maar blijkbaar is ze daar toch wat voorzichtig mee. Kleur wordt vaak gebruikt voor ‘tijdelijke’ kledingstukken; de items in de juiste modekleur. De beste kleur passend bij de drager raakt echter nooit uit de mode, al is de frequentie om het te dragen aan verandering onderhevig.

Voor herenkostuums is het aanbod in grijs wel groot; verschillende kwaliteiten voor diverse gelegenheden, het postuur, de natuurlijke kleuringen de huidstructuur van de drager, overal is rekening mee te houden. Er is een grote groep vrouwen wat voor dezelfde uitstraling gaat als de mannen; niet alleen qua materiaal maar ook qua vormgeving, getuige de vele mannenpakken voor vrouwen. Maar gelukkig kan grijs ook anders. Iets spannender en eigenzinniger misschien.

Hierboven een paar foto’s van diverse stoffen van diverse leveranciers uit Frankrijk en Engeland. De eerste stof kenmerkt zich door weeftechnieken en glanzende draden; hierdoor krijgt grijs meer diepte en glans. Door de stevigheid goed geschikt voor een ¾ jas of een combinatie van jasje en rok in een iets grotere maat. Oneffenheden door onderkleding zal minder zichtbaar zijn. Met lange draden aan de oppervlakte is het wel belangrijk bewust te zijn van het gebruik van gladde sieraden en liever geen schoudertas. De tweede foto is een stof met reliëf in katoen. Het ingeweven bloemdessin is meer gestileerd zodat het niet overduidelijk gebloemd eruit ziet maar wel erg vrouwelijk overkomt.  Verfijning in kleur kan ook toegevoegd worden, getuige de streepstof op de 3e foto, heel iets lila en goudkleur geeft net wat extra’s. De laatste stof is een reliëf in grijs met zwart. Door het weefeffect oogt dit materiaal volumineuzer maar is toch soepel genoegom mooie jasjes van te maken.

Of het nu duifgrijs, muisgrijs, hoogglanzend is of juist heel rustig. Grijs buiten de massa kan wel degelijk onderscheidend werken wanneer er toch iets bijzonders mee aan de hand is ondanks het neutrale  en wijze karakter van deze kleur. Bepalend is ook dat grijs wanneer het serieus dient te worden genomen wel subliem van kwaliteit is. Daarmee haal je andere waarden in jezelf naar boven en zal je inhoud ook zwaarder gaan wegen; juist daarin zit ook je onderscheidend vermogen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.