De broek aan…

Een regenachtige winteravond. De coupeur gaat op pad om nieuwe mensen te ontmoeten. Een aantal netwerkclubs heeft samen besloten om iets feestelijks te organiseren. Het besef dat er niet veel ruimte is heeft duidelijk effect gehad; in korte tijd is het event volgeboekt. Om de feestelijkheden te benadrukken is zijn outfit een spel van fluweel, glans, mooie wol en lakleer; respectievelijk voor colbert, overhemd, pantalon en schoenen.

De eerste ontmoeting is meteen raak. Een leuke dame die voor het eerst een dergelijke netwerkbijeenkomst bezoekt. Het spel van introductie en charmes in de strijd gooien heeft ze qua persoonlijkheid al aardig onder de knie. Ze draagt een vlot frivool shirtje en een strakke broek. Deze zat alleen wel erg strak waardoor ze veel meer prijsgaf dan voor die gelegenheid geschikt was.

Een ander voorbeeld tijdens die avond is een gesprek met een vormgever.  Gekleed in überhip warrig haar, een vaal V-hals T-shirt, een oud vestje en een low-crotch broek. Makkelijke schoenen die wel een beetje onderhoud kunnen gebruiken. Supernonchalant gekleed zijn om je zaken te promoten, ook dat zegt iets over jezelf als ondernemer. Hoe comfortabel een dergelijke broek ook is, het heeft een soort van slonzigheid.

Regelmatig krijgt de coupeur opmerkingen over broeken; waarom het zo moeilijk is om iets passends te vinden. Of dat deze soms wel erg snel slijt. Waarom de skinny jeans in een grote matenrange leverbaar is. En vaak is juist deze snit bepalend voor zakelijke damespantalons.

Eerder die maand was er een andere bijeenkomst wat door een Bank georganiseerd werd; met vooraanstaande sprekers en interessante workshops; diverse stands van plaatselijke organisaties waren ingericht. Ook de standhouders hadden hun best gedaan er onberispelijk uit te zien. Getuige één van de medewerkers van de Bank. Haar broekpak was ontworpen om goed aan te sluiten en toch comfortabel te zijn. Door de keuze van een wat kleinere maat was de poging om te stroomlijnen wat mislukt. Het jasje zat dermate strak dat het erg trok op het lichaam en jammer dat haar foundation en het binnenwerk in de schouderpartij duidelijk zichtbaar werd – dit dient uitsluitend als ondersteuning om een goede ‘schouder’ te creëren. De broek kroop door de strakheid erg omhoog en dat zorgde voor vreemde breedtestrepen en andere onregelmatigheden. Kortom, een pak wat erg afleidtde

Jammer dat een poging om slanker te lijken zo is doorgeschoten. De keuze voor een te krap jasje geeft qua pasvorm zoveel onrust dat het lijkt alsof de drager een paar kilo is aangekomen. Bij broeken is dat nog belangrijker. Door meer ruimte te hebben in een pantalon – zelfs in een mooie halfwollen stretch – is de vorm van het been erg mooi te benadrukken of te vervolmaken. Daarnaast heeft het ook andere effecten. Als een pantalon iets losser valt zal het minder onderhevig zijn aan wrijving wat er voor zorgt dat het minder snel slijt. Kreukels richting kruis vanwege een langdurige ‘zit’-vergadering zullen in een ruimere broek sneller uithangen zodat een cleane en representatieve uitstraling gegarandeerd blijft. Als laatste is niet onbelangrijk dat dergelijke stretchmaterialen dienen ter comfort en kreukherstellend vermogen, niet om er zoveel druk op te zetten zodat de rek in een korte tijd is verdwenen. Wat nog meer opvalt is in de dunne materialen dat bij een strakke broek onregelmatigheden van het lichaam meer zichtbaar zullen zijn.

Hierdoor beseft de coupeur dat het heel nauw luistert, die goede pantalon waardoor de draagster ‘eindeloze benen’ krijgt en er stijlvol uit zal zien. Het zit in de verhoudingen, de juiste vorm en het passende materiaal. En dat is voor iedereen weer anders.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.