Congresgangers

Vorige week was het eindelijk zover. De coupeur mocht zich met soortgenoten mengen in een internationaal gezelschap van gelijkgestemden. Nog meer coupeurs dus. Het European Master Tailor Congress (EMTC) begon 10 jaar geleden als 4 Landen Treffen voor Duitssprekende landen in Europa. Dat wil zeggen, de landen Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Süd-Tirol, een gedeelte van Italië. Na het bijwonen als gastland in 2004 heeft Nederland  – ook wij spreken onze talen – zich aangesloten bij deze groep. Het 5 Landen Treffen werd al snel omgezet in EMTC. In 2008 werd bovengenoemd congres door de Branchevereniging van Kleermakers en Modevakscholen georganiseerd en vond deze plaats in Maastricht.

Dit jaar was een delegatie van Nederlandse coupeurs/-euses te gast in Duitsland (ook een online verslag hierover) ; in Bad Wörishofen om precies te zijn. Voornamelijk bekend vanwege de mogelijkheden om te kuren in deze Kneippstadt. Met vele hotels en spa’s een locatie om te ontspannen, wandelingen te maken, te golfen of  – in dit geval – een congres bij te wonen.

In de weken ervoor ontstond al het dilemma, welke kleding gaat mee? Naast diverse showstukken voor de International Couture Show (bijgaand een foto tijdens de selectie in Nederland) moet de coupeur er zelf ook goed uit zien. Het kritische kleermakersoog staat nooit uit, zeker wanneer je alleen maar vakgenoten met een hoog niveau zal ontmoeten. De meest prangende vraag: “Maken we nog iets nieuws?” – en “lukt dat nog op tijd tussen de lopende zaken?” Op het programma stond oa de opening van het congres met diner, de stadswandeling, diverse workshops en presentaties en natuurlijk het galadiner. Het biedt voldoende mogelijkheid tot het uitzoeken van passende outfits voor elke gelegenheid. Omdat de reis over de weg werd gedaan maakt een extra paar laarzen of een paar kledinghoezen ivm de nodige kostuums qua hoeveelheid bagage niet uit.

Het congres zelf was weer een warm bad van kennis, ontmoeten, eten en drinken, informatie bij nieuwe leveranciers en modeshows. En het spel van zien en gezien worden, ook daar draait het natuurlijk om. Wanneer deze evenementen vaker worden bezocht herkent men de vaklieden en de nieuwe outfits. Ook nieuwelingen doen een verrassende poging wat niet altijd flatteert. Een jasje zo strak dat de naden opengaan door het stiksel; een stralende forse dame in avondjurk met spaghettibandjes die haar schouderpartij geen goed doet. Een herenpantalon wat erg veel ruimte over heeft op het zitvlak; een mouw in een jasje met teveel stralingen. De dame die helaas te weinig zelfkennis heeft over kleuren en vormen die haar doen stralen; hoe zit dat dan bij haar klanten? Krijgen deze dezelfde beige kleur?

Het spel van zien en gezien worden is niet alleen in de mode aan de orde; ook tussen kleermakers is zichtbaarheid een aspect wat niet te onderschatten is. Wel is te merken dat sommige kleermakers ‘anders’ kijken, en dat is duidelijk merkbaar in de gesprekken met vakgenoten. Is het leuk, maar staat het mooi en past het formidabel? Dat voegt namelijk veel meer toe aan de drager dan ‘de mode’ an sich. Met veel inspiratie, informatie en toch weer een nieuwe aanwinst qua gereedschappen is het congres geslaagd te noemen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.