Het ‘wanhopige’ kledingstuk

Volgende week ga ik weer de jaarlijkse drempel over, een nieuw levensjaar met gezondheid, wijsheid en felicitaties – mag ik hopen. Dat ik dan toch maar de 45 jaren heb gehaald. Het gekke is dat je in de ratrace van het leven er niet altijd bij stil staat. Tot je zo’n moment voor de spiegel hebt wanneer je even wat ‘minder in je vel zit’. Dan zie je opeens alles wat niet meer zo strak is als voorheen. Een lijntje meer in het gezicht is zo erg niet. Maar andere zaken vallen dubbel en dwars op. Maar na het horen van een verhaal over een leeftijdsgenoot die er niet meer is, ga je de waarde van  leven in een ander perspectief zien en is die uiterlijke onvrede niet nodig.

Dankbaar ben ik om te merken dat het lichaam nog steeds goed functioneert. Als het druk is kan ik aardig doorgaan en als het rustiger wordt krijg ik ook gelijk een signaal dat het mooi geweest is. Zeker in mijn werk wanneer het hollen of stilstaan is – momenteel hol ik best veel – is je lichaam het belangrijkste instrument. Op tijd slapen, eten en werken dus, al lukt dat niet altijd.

In mijn eigen kledingkeuze – als coupeur dien je er zelf natuurlijk elke keer weer ‘passend’ uit te zien – is de laatste jaren ook het nodige veranderd. Waar ik eerder best wel ‘opvallend’ gekleed ging met gebloemde jacquard colberts en drukke patronen en zelfs driedelig in tartan is bij mij meer rust ontstaan ten opzichte van eerder. Al kies ik wel voor bijzondere shirts onder een klassiek jasje en zal ik zeker de factor kleur op zijn tijd goed gebruiken. Daarnaast moet ik ook rekening houden met mijn maat en het negatieve effect wat sommige kledingstukken kunnen hebben. Met veel dank trouwens aan een uitgebreide sessie bij Marieke Blok van www.kleurkracht.nl waar geconcludeerd werd dat bijna alle bruintinten qua kleur en energie niet meer optimaal werkten. Bijzonder is te ervaren dat sinds ik meer ‘krachtige’ kleuren ben gaan dragen ook daadwerkelijk meer zaken in positieve zin zijn veranderd.

Onlangs was ik even in de winkel in Rotterdam waar ik meestal mijn jeans vandaan haal. Het heeft een goed assortiment, verschillende uitstralingen qua doek en modellen voor mannen en vrouwen. Het prettige van deze winkel is dat Monique er werkt. Ze weet waar ze het over heeft en ze is bijna van dezelfde leeftijd, dus dat praat makkelijker. En zeker niet onbelangrijk: ze is eerlijk en zegt ook als iets niet staat. Zo zag ik een leuke jeans in een nieuw en wat hipper model hangen, goed ruim op het bovenbeen, mooie details en toch een ‘dark jeans’; altijd goed met een jasje. Vol goede moed ging ik de paskamer in. De broek past goed, daar was niets mis mee. Maar de reactie van Monique was “Dit is een erg typische broek – bij jou krijgt deze het effect van ‘moet je nog zo nodig?’ en ziet het er ‘wanhopig’ uit! Een klassiekere five-pocket is voor jou toch het beste model”.

Daar kon ik het dan weer mee doen! En eigenlijk wist ik het al, op een gegeven moment moet je niet meer met alles mee willen doen. Wanhopig hip en jong willen zijn met rimpels erboven, dat moet ik niet willen. Genezen van wanhoop en met een fraaie five-pocket ging ik de winkel uit.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.