Waardering

Het is een warme dag, bewolkt en vochtig. Een degelijke auto rijdt voor, glimmend lak, lederen bekleding en een open dak. Heerlijk om te ervaren, deze luxe en vrijheid in rijplezier. De dame stapt uit, haar kapsel is onberispelijk gebleven ondanks de wind die geprobeerd heeft dezelfde vrijheid in de haardracht toe te staan.

Ze draagt een glimmend jasje in een onbestemde paarse kleur met mooie stiksels en opvallende knopen. Een zwarte tricot tuniek en een witte pantalon in een comfortabel materiaal en dito snit. Schoenen met een klein hakje; het leer is bewerkt met steentjes in glans en kleur. Versiering is ook toegevoegd in de halsuitsnijding van de tuniek, een spel met transparantie en kralen. De dame houdt van opsmuk.

Ze betreedt het atelier en is nieuwsgierig naar de kunde van de coupeur. Het wordt een boeiend gesprek. Onder het genot van kruidenthee komt de informatie vrij. Ze wil iets moois, draagbaar voor de dag maar ook voor gelegenheden. Ze ziet divers werk hangen en is onder de indruk – ook het werk in wording wordt met een kritische blik bekeken. In de stoffenboeken van Italiaanse huize selecteert ze een mooie stof – wol met stretch ivm
draagcomfort en een hinderlijke erfenis van diverse ziekenhuisopnamen. Een broek en een jasje zal het worden; het eerste is qua pasvorm in de winkel voor haar een issue. Ook een paar tops en mogelijke jurkjes staan op het verlanglijstje. Ze is regelmatig op pad met vriendinnen en test graag de luxe restaurants uit; mooie en comfortabele kleding maakt een culinaire belevenis nog intenser.

Haar pronkstuk – een tas – wordt op tafel gezet; duidelijk is te zien dat deze van een luxemerk is, niet alleen qua materiaal, details en afwerking, ook qua naam wat verfijnd is verwerkt in het slotje. Ze haalt er een kleurenwaaier uit, verfijnde zachtere, heldere, koele kleuren; de adviseuse heeft het huiswerk meegegeven. In het boek had ze al een goede keuze gemaakt. Mooie uni’s, verfijnde dessins in tricot in sublieme kwaliteiten, ook mooi na een aantal wasbeurten. Bij afronding van het gesprek wordt de belofte gedaan om een prijsopgaaf per mail te doen en zodoende verder te communiceren en de stappen te zetten naar goed maatwerk.

De dag na de verzonden mail spreekt de coupeur een geschrokken klant. Het bedrag is duidelijk anders dan ze gewend is uit te geven voor kleding. Een confectiebroek die vermaakt wordt is toch voordeliger en de stoffen zijn wel erg kostbaar. Daarnaast is ‘mode’ wel erg belangrijk voor haar. Regelmatig iets nieuws en er snel afstand van doen, het is er jaren geleden in gesleten in het koopgedrag, dat blijkt wel weer.

Begrip ontstaat wanneer de coupeur een vergelijking maakt. Een broek die goed past voelt de drager aan en zal minder energie kosten – ‘hijsen’ en ‘sjorren’ zal beduidend minder zijn. Materialen die kwalitatief mooier en vormvaster zijn zullen langer meegaan. De goede kleur uit de waaier zal nooit uit de mode raken voor de draagster net zomin dat de perfecte
broekvorm haar postuur zal flatteren. Het toevoegen van goede basisstukken zal haar garderobe een lift geven. Het genot van een goed passend kledingstuk is daarom net zo veel waard als de culinaire belevenis of de ultieme vrijheid in rijplezier. Overtuigd bestelt ze aan het eind van het gesprek het eerste begin van de samengestelde set. De coupeur mag het weer waarmaken.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.