Holle rug

Een frisse voorjaarsdag begin jaren 80. In een dorp in de Achterhoek was een verlegen puber op zoek naar zijn weg op de middelbare school. Die dag werd bekend dat het vak Nederlands door een andere lerares verder ingevuld werd. Een spanning hing al in het wanneer de kleine dame haar entree maakte. Zoals zoveel vrouwen in die tijd droeg ze een trevira japon. Dit exemplaar had een plissérok, niet supermodieus maar wel erg geschikt voor haar postuur. Kenmerkend van haar postuur is niet alleen de holle rug maar ook dat de japon als ze loopt opvallend beweegt aan de achterzijde; haar billen staken uit. Waarschijnlijk is bij de aankoop niet gelet op de lengte die door haar postuur aan de voorzijde ingekort had mogen worden. Al had de lerares de groep goed onder de duim, toch was ze het mikpunt van spot. Kinderen kunnen hard zijn.

Een fraaie dag in het najaar eind jaren 90. De sprankeling leeft op straat; in dit geval de West-Kruiskade in Rotterdam. Niet alleen door de sfeer die er hangt en de geur van goed gekruid eten, maar ook door het aandeel glans wat de Surinaamse juwelier toevoegt aan het straatbeeld. De man uit de Achterhoek is nog niet veel gewend en kijkt zijn ogen uit. Rotterdam is een smeltkroes van veel culturen waar deze naast en met elkaar leven. Twee Surinaamse vrouwen flaneren door deze straat. Rijkelijk bedeeld qua lichaam en goud zijn ze trots op wie ze zijn. Goed bedekt en toch nietsverhullend laten ze zichzelf zien. Ze zijn trots op hun rondingen en dat stralen ze uit.  Een broek die zo aansluit dat oneffenheden op benen zichtbaar zijn. Wat mij betreft is dat discutabel maar ik zie wel veel blikken van goedkeuring van Surinaamse mannen. Schoonheid is niet alleen een kwestie van smaak maar ook van cultuur.

Zomer 2008. Inmiddels ben ik al een aantal jaren woonachtig in Rotterdam, heb ik mijn eigen integratie overleefd en ken het kruidige eten niet alleen van de geur van de West-Kruiskade. Ook ben ik werkzaam op mijn eigen manier in mijn vakgebied. Tijdens een verjaardag raak ik in gesprek met een leuke dame. Voor haar werk heeft ze mooie kleding nodig. Een bespreking in mijn atelier geeft aan de reden waarom ze iets wil laten maken. Een jurkje wat stijlvol is, het nodige bedekt en te raden over laat. Haar taille mag goed geaccentueerd worden maar vanwege haar holle rug en grotere billen is iets goed passends moeilijk te vinden. Het ultieme compliment kreeg ze van haar man die even stilviel toen ze haar hardroze jurk aanhad. Woorden als ‘klasse’ en ‘lekker’ hoorden tot zijn vocabulaire….

Een holle rug en ronde billen is een combinatie die in mijn praktijk vrij regelmatig voorkomt. Los van de pasvorm vraagt het ook om inschatting van wat de klant er mee wil. Meestal gaat het om goed passen en om een afkledend effect. Ronde billen zijn trouwens ook prachtig te cultiveren. Ik denk bijvoorbeeld aan een rok die vanuit de billen naar de knieholte extreem toeloopt en daaronder weer ruimte krijgt. Een curve van opzij is het resultaat. Omgang met je eigen rondingen is niet alleen een kwestie van attitude, mooi verpakt is het effect fenomenaal.

Ook bij mannen komt de holle rug voor, een jasje die op de rug blijft hangen en een broek die achter niet hoog genoeg aansluit. Dat is een gegeven waar maatwerkconfectie wel  rekening mee kan houden. Belangrijk is wel dat het wordt herkend en goed wordt ingeschat; niet alle aanbieders houden daar rekening mee.

Vorige week heb ik een erg leuke bespreking gehad met een nieuwe klant. Ze is een grootse vrouw, zowel qua omvang als persoonlijkheid. Ze staat haar mannetje in haar werk, maar ziet ook dat ze meer kwaliteit en klasse wil uitstralen om nog serieuzer te worden genomen. Het leuke is dat ze niet meer in het zwart wil, dat eeuwige veilige aanbod werkt niet onderscheidend. Het jurkje in diep kobalt blauw zal zeker haar zichtbaarheid onderstrepen. Ik verheug me om enorm om deze jurk te mogen maken. Groots met alles er op en er aan mag er zeker prima uitzien.

Comments

  1. Het is mij ook opgevallen dat bij zuidelijke culturen , rondingen bij een vrouw anders worden gezien. Kwam op je blog via Miranda van maxi me models. Stoer dat er steeds meer mensen zich ‘ontfermen’ over vrouwen/mannen met een niet conventionele maat.
    Chapeau voor jouw werk!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.