Netwerken werkt!!

Soms komt het er gewoon niet van, het ontmoeten van andere ondernemers uit het zakelijk netwerk.  Onlangs werd er een netwerkavond georganiseerd met mogelijke boeiende sprekers, een mooie ontvangstruimte bij een sportcomplex in de stad was dit keer het decor. Diverse netwerkorganisaties hadden deze keer hun belangen verenigd en deze ruimte afgehuurd; duidelijk kleiner dan voorheen. In plaats van één topspreker –  de coupeur heeft een paar jaar geleden het verhaal van een voetbaltrainer mogen horen over attitude en doorzettingsvermogen binnen zijn team – waren maar liefst twee sprekers uitgenodigd, dus de verwachtingen waren dit keer ook weer hooggespannen.

Niet voor niets dat deze keer een kleinere ruimte was afgehuurd, blijkbaar was het moeilijk een goede spreker te vinden die de avond zou vullen en voldoende belangstellenden zou aantrekken. Een verhaal goed vertellen en pakkend brengen is een kunst. Deze keer merkte de coupeur dat de inhoud van het eerste verhaal niet erg aansloeg, ook duidelijk was dit te merken aan de onrust in de zaal. De tweede spreker pakte het wel goed aan; een filmpje met veel uitleg over zijn product en de weg naar de top was een mooie opening.

Door de drukte van de afgelopen weken merkte de coupeur in te zakken tijdens het eerste verhaal en had daarom besloten achter in de zaal te staan om zodoende beter de aandacht te kunnen houden bij de presentatie van de tweede spreker. Al snel werd hij toch afgeleid door bewegingen in het publiek wat zichtbaar was vanuit zijn rechter ooghoek. Het bleek dat een netwerker meer belangstelling had voor zijn gezelschap met wie hij was gearriveerd dan voor het verhaal wat werd verteld. Een hoofdmassage onderging zij maar al te graag. Deze had echter niet het karakter van het wegwerken van spanning of het verminderen van een opkomende hoofdpijn. Al zaten ze achterin de zaal, toch viel het wel op. Bijzonder te zien dat intimiteiten tijdens zakelijke netwerken op deze manier worden uitgewisseld.

Na de tweede presentatie was er volop gelegenheid tot netwerken. Diverse drankjes werden geschonken en er werden hapjes gepresenteerd. Iedereen liet het zich wel smaken. Ook de coupeur was in een goed gesprek verwikkeld met een dame die hij al een tijdje niet had gezien in het circuit. Weerzien en bijpraten dus, voor je het weet is de tijd nog sneller verstreken dan verwacht. De avond vloog om. Uiteindelijk was het toch merkbaar dat er een aantal mensen goed gebruik hadden gemaakt van het feit dat de drankjes en versnaperingen gratis werden verstrekt. De kunst om een goed gesprek te voeren als er nootjes gegeten zijn is blijkbaar niet iedereen gegeven. Ook de keuze van de coupeur om die avond slechts water te drinken maakte hem erg bewust van zijn scherpe blik. Deze was er niet meer bij een dame in het gezelschap, die onberispelijk gekleed was. Helaas had ze zichtbaar moeite om goed te blijven staan op haar hoge hakken; haar woordkeuze werd er ook niet duidelijker door al was dat inmiddels ook aan de aandacht van haar mannelijke gesprekspartners ontsnapt. Hoe verzorgd ze er ook uitzag, blijkbaar was haar decorum even wat minder.

De volgende dag dacht de coupeur terug aan de boeiende avond, de presentaties en het fijne weerzien. Ook de indrukken die anderen achterlieten staan in zijn geheugen gegrift. Drank en nootjes doen wonderlijke dingen, om maar te zwijgen over de hoofdmassage…..

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.