LBD

Volgens kenners gaat er niets boven de Little Black Dress, oftwel la Petite Robe Noir – ooit gelanceerd door Coco Chanel. Het zwarte jurkje is een musthave voor elke vrouw. Ideaal om achter de hand te hebben als je niet weet wat te dragen. Geschikt voor elke gelegenheid en elk seizoen. Moeiteloos te combineren met een jasje of bolerootje. Verder af te maken met een goed collier, een mooie broche of andere juwelen. Een goede tas en schoenen zullen het compleet maken.

Momenteel wordt er meer teruggegrepen naar de klassiekers. De trenchcoat, het witte overhemd, de pantalon, de jeans, het blazertje en de kokerrok. Diverse boeken hebben er de nodige informatie over waaraan deze kleding moet voldoen. Hoe klassieker qua detaillering, des te beter. De aanvullingen en de mens die het draagt moet het doen. Eensgezind zijn de schrijvers wel over de pasvorm en het materiaal van het jurkje, dat moet perfect zijn. En inderdaad; bij de betere leveranciers is er vaak goed gekeken naar materiaal, lijnen en pasvorm.

Vaak zit ik me af te vragen of dat zwarte jurkje wel ‘altijd goed’ is. Doet het jurkje in kwestie datgene voor de draagster waardoor ze er echt goed uitziet? Is de vorm en detaillering goed gekozen, de coupe die zo is verwerkt dat er mooie effecten ontstaan die het lichaam een lift geven? En niet in de laatste plaats, is de maat goed? De kunst om objectief naar jezelf te kijken als een keuze wordt gemaakt is niet eenvoudig als je je laat leiden door mooie beelden. Ziet het er op de plaat op een model beeldschoon uit valt het in het echt nog wel eens tegen als je het aan hebt. Het voornemen om af te vallen is ook wel eens doorslaggevend in de paskamer wanneer het spiegelbeeld niet geruststellend genoeg is.

Wat is zinvol om te onderzoeken als je het ultieme jurkje zoekt? Zelf denk ik dat een goed zelfbeeld al een eerste stap is. Weten wat je goede punten zijn en hoe je andere aspecten van jezelf camoufleert. Het belangrijkste is het materiaal, valt het mooi, kleedt het mooi af en zal het niet de tekening van het lichaam of het ondergoed benadrukken – dat moet natuurlijk ook al goed zijn. Daarbij zal een jurkje wat gevoerd is mooier vallen en niet tegen de benen plakken. Een halslijn of een kraag die iets toevoegt aan je gezicht zal het jurkje wat specialer maken; de taillering op de juiste plaats en desnoods laat je het indien nodig aanpassen. De roklengte is ook bepalend, te kort kan er wat goedkoop uit zien. Te lang echter maakt het wat conservatief, bijna op het truttige af. Soms zit er slechts twee centimeter verschil in de roklengte tussen tuttig, pittig of geraffineerd. Het luistert heel nauw. Als zo’n jurkje mooi gemaakt zal het zijn geld zeker weer opleveren. Met betrekking tot materiaal is zwart nog interessanter als er diepte in het materiaal zit, satijnglans tegenover mat, opengewerkt kant of ingeweven motieven. Dat maakt ook wel degelijk een verschil.

Een andere kijk op de LBD is ook de kleur. Sommige vrouwen zien er prachtig uit in t zwart, bij anderen voegt het niets toe. Als de B van Black nou eens vervangen wordt door Burgundy, Bottle, Brown of MidnightBlue – zal het jurkje net zo klassiek zijn maar veel meer van de persoonlijkheid van de draagster laten zien. Bordeauxrood is best klassiek en zichtbaar en als het donker genoeg is kleedt het net zo af als zwart. Donkergroen fluweel heeft iets edels en Nachtblauwe wol is ook zakelijk weer inzetbaar. Chocoladebruin met een mooie glans is ook als basis inzetbaar. Misschien is het zinvol om het klassieke jurkje in de meest flatterende en correcte kleur aan te schaffen. Wanneer de gelegenheden zich aandienen om correct gekleed te gaan is een andere Black dress wellicht een goede manier om je te onderscheiden.

 

 

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.