Muziek!

Niets is heerlijker dan rustig te mogen werken met een muziekje erbij. Het is een soort van behang, maar dan met het vertrouwde geluid van je eigen machines er doorheen. Soms zo in gedachten werkend dat je het niet eens hoort. Dan opeens hoor je via je buurman een prachtig nummer voorbijkomen, het is bijna feeëriek te noemen, inspirerend om een paar avondjurken bij te ontwerpen. En die CD van een aantal jaren geleden spreekt nog steeds tot de verbeelding, scherp en helder. De strakke pakken zijn al in gedachten gemaakt!

De laatste dagen staan niet alleen in het teken van het creëren van outfits, al dan niet voor andere ontwerpers, of inspiratie uit de stoffencollecties waaruit ik zelf kan putten voor mijn eigen klanten. Ook het beeld of de geluiden op straat als ik even een boodschap doe levert ideeën op – privé in de supermarkt of zakelijk bij op inkoop bij verschillende leveranciers. Inspiratie, kijken, voelen, concluderen, het staat nooit uit. Ik luister ook anders naar muziek en stel mezelf sinds kort de vraag: “is het te gebruiken?” en “past het binnen het verhaal van deze avond?” Als je een uitnodiging krijgt om een uurtje in te vullen met verhaal en muziek ga je opeens anders luisteren…..

Een paar maanden geleden had ik het genoegen een pitch te mogen doen bij BNR nieuwsradio in het zakelijke programma rond lunchtijd. Het was een item van 5 minuten waarin ik het nodige mocht vertellen over mijn vak en door een paar gevatte radiopresentatoren verder werd geïnterviewd. Nu weet ik van mezelf dat ik niet zo’n prater ben als het gaat om grote groepen en presentaties, dus ik had me goed voorbereid. Voor zover mogelijk is het toch handig om je comfortzone vast te houden. Mijn pitch van een minuut stond na een paar correctierondes uitgewerkt op papier. Deze had ik keurig ingestudeerd en op de dag zelf nog wat ruimte gehouden om er nog eens naar te kijken.

Die woensdagochtend stond ik op het punt te vertrekken en had ik een aantal spullen voor die dag bij elkaar gezocht in verband met de werkzaamheden. Zoals altijd had ik de kleding zeer bewust uitgezocht voor deze radio-uitzending. Niet vanwege het beeld op de radio (je ziet het toch niet), maar meer om mijn presentatie gevoelsmatig te ondersteunen. De telefoon ging en ik vertrok al pratend richting auto om naar mijn atelier te gaan; er moest toch nog wat gebeuren voordat ik richting Scheveningen reed. Aangekomen in mijn atelier merkte ik dat mijn pitch nog thuis lag…. Kom je een keer op de radio, gebeurt er zoiets!

De autorit naar Scheveningen stond in het teken van “weet ik alles nog wat ik wil vertellen?” en bij aankomst merkte ik een black-out te hebben. Tot de laatste minuut voordat ik aan het woord kwam, er was toch niets meer aan te doen. Uit die comfortzone dan maar…. De duopresentatie had een karakter van gevatheid, iets te lollig en slim willen zijn en die ‘nieuwbakken ondernemer’ even laten zien hoe het in de radiowereld er aan toe gaat. Op een stoere mannelijke vraag over het decolleté heb ik de presentatoren keurig van repliek gediend en kwam er uiteindelijk een pittige opmerking over mijn (eerdere) website. Met een ferme handdruk werd er afscheid genomen, daar kon ik het mee doen. In eerste instantie was het een afknapper maar dat is het risico wat ik nam. Naderhand hoorde ik van anderen dat het een heel helder verhaal was geweest, is die pitch blijkbaar toch in mezelf blijven hangen.

Vanavond heb ik al even thuis voor de muziekkast gestaan. Diverse favoriete artiesten met bijbehorende nummers flitsen al aan me voorbij. Wordt het dit nummer met die verfijnde geluidseffecten waarbij het verboden is te praten – zo mooi vind ik het. En die ene, inspirerend voor een goede mannequin – echte catwalkmuziek, weliswaar een paar jaar oud maar dat vind ik niet erg. Of heerlijk dramatisch met klassieke zang? Down to earth kan natuurlijk ook. Ik weet het nog niet zeker maar heb nog de tijd om wat samen te stellen voor aanstaande dinsdag.  Alvast heel veel dank aan Angelia van Rooijen dat ik die avond als eerste man te gast mag zijn in het programma Ladies Night die wordt uitgezonden door Radio Hoekse Waard. De muziek is er al bijna, ik kan in ieder geval qua verhaal iets meer uitweiden en verheug me er al op!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.