Experts doen het ‘gewoon’….

Jaren geleden toen ik mijn rijbewijs haalde werd tegen me gezegd: “ga eerst maar eens kilometers maken. Dan pas zie je of je dat roze papiertje echt behaald hebt.” Ik begreep die zin wel, maar toch… na wat meer rijervaring word je wat relaxter en meer ingespeeld op diverse situaties wanneer je vaker de weg op gaat.

Zo is dat ook in mijn vak, het maken van kilometers; veel stoffen verwerken en veel klanten blij maken met hun nieuwe outfit. Dat wil echter niet zeggen dat ik het altijd goed weet. Soms heb ik nog steeds situaties, klanten en materialen die toch weer iets nieuws toevoegen aan mijn ervaringen. Naarmate ik meer weet groeit ook het besef dat ik bepaalde dingen ook niet weet – of mezelf tot het uiterste moet inzetten om dezelfde kwaliteit neer te zetten die ik gewend ben. Hierdoor heb ik me behoorlijk gespecialiseerd in het maken van kostuumwerk, het ultieme jasje wat er strak uitziet; de pantalon die goed past. Die bijzondere feestjurk die mijn klant laat stralen. Natuurlijk heb ik wensen in mijn vakgebied die ik nog wil uitvoeren. Als de tijd het toelaat graag meer experimenteren met andere materialen en kledingdetails of nieuwe ideeën om mijn eigen grenzen te verleggen.

Onlangs kreeg ik een uitnodiging om een workshop schoenen maken te volgen. Volgens mensen uit mijn creatieve netwerk ‘iets voor mij’, en vooral leuk als aanvulling voor mijn klanten. Net als het maken van hoeden of extra accessoires passend bij de kleding ook een beeld kan versterken, na een korte hoedencursus jaren geleden was het voor mij duidelijk; dit is een andere expertise waar ik niet de tijd en kapitaal in kan leggen. Daar zijn anderen weer goed in.

Het ‘maken van vlieguren’ is een uitdrukking die Marieke Blok onderschrijft. Evenals het bijscholen en verder kijken dan je neus lang is. Door middel van training of wanneer je een klant krijgt met een zeer specifieke vraag waar je op in wilt spelen. Iets wat Cassandra Boom – Saeijs in haar vak meemaakt. Vrouwen met een extreme gedrevenheid om de beste kwaliteit in hun vak na te streven. En vanwege de raakvlakken zijn ze bovendien een goede aanvulling in mijn werk.

Onlangs had ik een erg leuke bespreking met een klant die in haar werk veel moet regelen en met mensen te maken heeft die ze aan moet sturen. In een vraagstelling naar het hoe van haar werk kreeg ik als antwoord ‘gewoon, weten wat je doet en hoe je het voor elkaar moet krijgen’. Het eerste woord ‘gewoon’ in haar antwoord geeft aan dat ze door haar ervaringen en vallen en opstaan een expert is in haar werk en dit een onderdeel van haar als persoon is geworden – met dank aan de eigenzinnige recruiter Eugène van den Hemel die mij dat ooit heeft uitgelegd onder het genot van een glas wijn.

Een andere expert die ik in dit blog graag in het zonnetje wil zetten is Diana Molkenboer – Zuidweg. Ze runt met haar man een optiek in Papendrecht. Omdat ik het laatste jaar merkte dat het handwerk minder goed zichtbaar was – vooral ’s avonds en als kleding zwart is werd het wat lastiger – heeft ze mijn lenssterkte opnieuw bepaald en moest ik toch vanwege het leesgedeelte ook voor een ander montuur. Waar ik zelf vaak moeite heb om met afstand naar mezelf te kijken is het goed om dat eens door een buitenstaander te laten doen – een ervaring die ik ook heb als ik met mijn klanten bezig ben. Wat ik echt heel knap vind is dat ze met het eerste montuur gelijk goed zat. Zien wat werkt, weten wat past bij een gezichtsvorm en een aanvulling is voor mijn vak, mijn presentatie en de kleuring die ik van nature heb. “Mijn bril is mijn make-up”, dus ik kan weer even vooruit. Zij deed dat ‘gewoon’, maar het is en blijft een vak!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.