Houding

“Ja, maar het moet wel makkelijk zitten”; hoe vaak hoor ik niet dat het bij de aanschaf van kleding gaat om comfort. Een aspect wat in Nederland in hoog aanzien staat en duidelijk invloed heeft op de lichaamshouding en het straatbeeld. Wat doet comfort, is het alleen voor jezelf of geeft het meerwaarde naar buiten toe en doet het iets met je houding?

Onlangs had ik een bespreking met een erg leuke vrouw. Ze geeft regelmatig lezingen in haar vakgebied en wil er erg  goed uitzien. Ze is in de zorg actief in verschillende lagen van de organisatie en heeft door haar werk met diverse gesprekspartners te maken of moet groepen mobiliseren. Ook vertelt ze daarover hoe ze dat aanpakt. Toen ze hoorde wat ik exact doe peilde ze me over mijn mening hoe iets wel of niet elkaar kan versterken. Een presentatie vraagt toch een goede voorbereiding; een goed verhaal, eventueel technologische ondersteuning en een stuk rust in jezelf dat je weet dat je verhaal klopt. Kleding helpt daarin ook zeker.

Ze vertelde me dat ze meestal voor een jasje gaat als ze gewoon gaat werken; die schouderpartij geeft haar meer autoriteit wanneer ze tegenover de ‘heren in pakken’ zit. Gelijkwaardigheid tussen gesprekspartners in uiterlijk werkt door in communicatie is haar ervaring. Ook tijdens presentaties gebruikt ze dat gegeven. Soms een broekpak, soms een jasje over een jurkje maar wel altijd een wat meer elegante uitstraling, goede schoenen zijn een belangrijke aanvulling. Elegantie is ook een manier om elkaar meer tegemoet te komen en door middel van je houding en zonder woorden je respect te tonen.

Het jasje geeft haar niet alleen de autoriteit – een bekend gegeven in imagokringen – ongemerkt zorgt het ook voor een betere lichaamshouding. Schouders worden rechter, de rug wordt gestrekt en bewegingen worden anders. Staand of zittend, een jasje met een ’schouder’ geeft je een ander bewustzijn, zeker wanneer een vorm en kleur is uitgekozen die je meerwaarde geeft. Persoonlijk ervaar ik al een verschil als ik een mooi jasje op een jeans draag of toch een pak waarbij pantalon en colbert in hetzelfde materiaal zijn uitgevoerd. Een werkzame dag in mijn atelier in makkelijke vrijetijdskleding heeft weer een ander effect op mijn houding. Dan let ik daar niet zo op en ben ik gewoon bezig…..

Er zijn ook verschillende beroepsgroepen waarin het jasje of het pak niet handig is. Tijdens het netwerken tref ik ook diverse coaches of andere dienstverleners die mensen op persoonlijk vlak op weg helpen. Strak in het pak zal je als coach zeker ondersteunen wanneer een zakelijke bespreking op het programma staat. Wanneer er een indringend gesprek is met een client of als er meer informatie wordt verzameld is het zinvol om toch anders naar hetzelfde pak te kijken. Een wat zachtere stof zorgt ervoor dat informatie makkelijker loskomt. Een knipoog naar vrijetijdskleding helpt ook om een zakelijk pak wat af te zwakken. Een corduroy jasje kan zal ‘de schouder’ met het softe combineren. Een gebreid vest, een tweed jasje, flanellen overhemd of suède schoenen maakt een outfit minder hard. Blijkbaar heeft mijn huisarts onbewust deze elementen al geïntegreerd in zijn eigen presentatie en zijn praktijk, getuige zijn kleedgedrag en de bekleding in de wachtkamer – dit om de spanning te verminderen. Het is niet zomaar een bezoek wat je als patiënt voor de lol brengt.

In mijn praktijk merk ik vaak dat wanneer een klant tijdens elke passessie haar nieuwe outfit ziet ‘groeien’, dat ook dan haar houding verandert. De eerste pas in ongebleekte katoen werkt al enigszins omdat ze dan al ziet dat het silhouet in positieve zien verandert. Maar wanneer ik in de definitieve stof heb gewerkt is het effect nog groter; blij verrast gaat een rug en schouders rechter, stralende ogen en een glimlach laten mij zien dat ik op de goede weg ben met mijn klant. Complimenten naderhand dat de klant er stralend uitziet komt niet alleen door de outfit, maar ook door het gevoel wat de drager zelf ervaart en laat zien. Dat staat dan nog los van het comfort dat kleding goed past, iets wat meer naar binnen werkt.

Vorige week had ik een vriendin aan de telefoon. Ze vertelde dat ze de avond ervoor toch naar een nieuwe netwerkbijeenkomst is geweest. Ze twijfelde of ze zou gaan na haar drukke werkdag maar uiteindelijk won de nieuwsgierigheid. Een bewust besluit om even te verkleden en haarzelf in iets moois te hullen. Dit werkte door in haar presentatie en houding; stralend eruitzien en daardoor haarzelf een energieke oppepper geven zorgt ook voor een andere houding. Dat heeft  haar die avond al boeiende gesprekken en nieuwe contacten opgeleverd. Vandaag ontving ik een enthousiaste mail van haar; een nieuw contact heeft haar al verder geholpen naar een ander netwerk wat beter bij haar activiteiten past. De keuze om voor ‘chic’ te gaan was toch niet zo verkeerd….. zo zie je maar, mooie kleding en een goede houding doet wonderen!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.