Luid versus chic?

Afgelopen najaar was het al wat zichtbaar: de opleving van meer kleur in de mode. Met name in de voorjaarscollecties die nu in aantocht zijn wordt weer veel kleur aangeboden. Zowel voor mannen als voor vrouwen belooft het een sprankelend voorjaar en kleurrijke zomer te worden.  Al een paar jaar werd de behoefte om meer kleur te gebruiken al voorspeld door diverse trendwatchers en nu zien we daar meer van terugkomen in de detailhandel. De laatste jaren waren we in de ban waren van veel zwart, grijs, bruin, camel en donkerblauw zien met wit als één van de weinige lichte kleuren. Op zich is dat ook wel een mooi rustgevend beeld, maar het kan ook te teruggetrokken en pessimistisch overkomen. Een tegenreactie is dan veelal een explosie van kleur, na de grijze winter en zomer van 1999 was zo’n reactie in de seizoenen erna ook het geval. Kleurgebruik in de mode is onderhevig aan een golfbeweging; al is de reactie en acceptatie van iedereen verschillend.

Natuurlijk ben ik aan mijn vak verplicht om zelf wat rond te kijken zodat ik weet wat er qua kleding wordt aangeboden in diverse winkels, meestal voor mezelf maar soms ook voor klanten. Eerlijk gezegd moet ik vaak wennen als de nieuwe kleurrijke voorjaarscollecties in de winkels hangen. Niet alleen omdat in februari het eigenlijk nog winter is maar ook omdat ik het contrast tussen winter en voorjaar erg groot vind. Daarbij spreken najaarsstoffen me door de kwaliteiten wat meer aan, vooral omdat wollen stoffen net wat rijker tonen. Kleur in katoen heeft net een ander effect dan in wol of zijde – tenzij het een mooie verfijnde kwaliteit is.

In mijn netwerk zie ik een opsplitsing in acceptatiegraad qua kleur. Die verschillende interpretaties maakt het wel boeiend. Als voorbeeld ken ik een vrouw die zich graag chic kleedt. Mooie materialen, goede vorm in de kleding, klassiek en een beetje tuttig. Rustige kleuren maar zeker openstaand voor mooie eyecatchers. Ze steelt regelmatig de show in een hardroze jasje maar wel met een LBD erbij of haar donkere pak met kleurige blouses, tops en schoenen. Een superoutfit is haar gebloemde colbertje wat ze relaxed draagt op verschillende kleurige katoenen broeken. Haar elegantie trekt serieuze zakelijke kansen aan. Verfijnd, kleurrijk en chic – om door een ringetje te halen.

Een andere dame is vormgever, ze weet als geen ander mooie beelden te versterken in haar dienstverlening. Ze is een opvallende verschijning, een bos rode krullen en sprekende ogen. Qua persoonlijkheid en lichaamsbouw is ze een grootse vrouw. Meestal is ze gekleed in het zwart of zwart-wit, soms met een klein kleuraccent. Het dragen van zwart is zo door de jaren heen meer ontstaan, het kleedt af en is altijd goed. Een stukje veiligheid waar ze duidelijk waarde aan hecht maar ze gaf ook toe niet te weten hoe het anders kan. Het bijzondere is dat haar persoonlijke nuances in denken haaks staan op haar ‘zwart-witte’ uitstraling. Misschien is het voor haar toegankelijkheid boeiender om wat warme kleuren toe te voegen die haar persoonlijkheid weerspiegelen.

Sinds een paar jaar heb ik ook wat nieuwe connecties mogen maken binnen de imagoconsultancy. Een beroepsgroep die volop bezig is met het adviseren van professionals die hun uiterlijke communicatie beter willen afstemmen op hun boodschap. Hun uitgangspunt is dat je entrée binnen een paar seconden al een signaal afgeeft zonder dat je één woord gesproken hebt. Het is goed om te zien dat er diverse gradaties zijn van professionaliteit in dat vakgebied. Consultants die er chic en elegant uitzien en daardoor zakelijk ook toppers adviseren. Een aantal gaan nog teveel van hun onrealistische zelfbeeld uit of zijn blij dat ze kleur hebben ontdekt. Deze ontdekking wordt dan met verve uitgedragen; veel kleur, contrastrijke combinaties die hun theorie over het uiterlijk prima ondersteunen maar toch communiceren ‘kijk mij eens kleur dragen’. Verfijning, kwaliteit en rust afhankelijk van de consultant zelf, de gelegenheid en de aantrekkingskracht die je wilt uitstralen zal je meer ondersteunen dan jezelf zonder woorden toch luid presenteren.

Zelf heb ik meer kleur toegevoegd in mijn garderobe als tegenreactie op teveel bruin en beige in het verleden. Op mijn manier dien ik toch mijn vak uit te dragen, soms wat kleuriger maar ik kan ook erg genieten van mijn eigen rust qua kleding. En op zijn tijd ga ik een fleurig bloemenoverhemd zeker niet uit de weg. Wel zo gezellig als ik met vrienden geniet van goed eten en een fijn gesprek….

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.