de kleren van de koningin

Afgelopen maandagavond in de auto kwam eindelijk het langverwachte bericht voorbij; onze Koningin treedt af. Het is tijd voor een nieuw tijdperk, nieuwe leiders aan het hof en nieuwe representanten voor ons land. En toch vind ik dat de Majesteit het altijd goed heeft gedaan.

Er is aan mij wel meer dan eens gevraagd “wat vind jij nou van haar kleding?” of de opmerking “dat moet toch anders kunnen?” is ook geplaatst met het idee dat ik daar iets aan kan of wil doen. Ik kan me de ongezouten kritiek van wijlen Frank Govers nog wel herinneren die niets van haar kleding heel liet. Natuurlijk heb ik zelf ook een bepaald beeld van haar, maar er is ook al het nodige gepubliceerd over haar kleding. De artikelen en boeken die ik erover heb gelezen heeft mijn beeld wel versterkt.  Ik kan concluderen dat ze door de jaren heen een heel goed beeld heeft neergezet van haarzelf voor ons land – niets is zonder reden gedaan….

Wat we aan de buitenkant zien is haar bekende glimlach onder een opvallende hoed waar een gedeelte van haar kapsel onderuit piept. Rechte rokken, schoudervullingen en flinke kopmouwen. Maar ook zwierige volants en duidelijke lijnen in haar kleding, dat laatste vanwege haar liefhebberij voor beeldhouwen. Degene die in wisselwerking met de Koningin de verantwoording had voor haar kleding was Theresia Vreugdenhil. Ze heeft ruim 40 jaar voor de vorstin gewerkt, ze deed het in stilte en discretie en gaf amper interviews. “Het ging helemaal niet om Mode, het ging erom haar zo goed mogelijk te begeleiden in haar functie” is een citaat uit een van de weinige interviews met deze couturier. Belangrijk was dat de kleding geschikt was voor de betreffende gelegenheid, haar positie tot uitdrukking bracht, haar zichtbaar maakte in gezelschap en perfect zitten. Een duidelijk aspect is ook dat de hoeden ook haar positie benadrukten vanwege de grootte en de details.

Met betrekking tot het perfect zitten van haar kleren is dat best lastig. Als ze zit mag een rok niet opkruipen. Wanneer ze gaat staan of uit de auto stapt moeten haar kleren meteen op hun plaats vallen. Er is niet zomaar even de tijd om de kleding in een privaat moment te ‘schikken’. Ze moet kunnen zwaaien zonder dat de haar kleren optrekken en als het waait mag het niet tegen haar lichaam plakken. Dit vereist nogal vernuft in de verwerking van de materialen en de vorm die in de kleding zit. Met in één hand een bos bloemen, in de andere hand haar handtas en glacé’s is er niet de mogelijkheid om even iets ‘aan haar kleding te doen’, zeker niet in deze tijd waar bij elke gelegenheid diverse fotografen en cameraploegen te vinden zijn en niet alle media te controleren zijn op minder charmante beelden die de publicatie bereiken.

Dat was bij de vorige vorstinnen wel anders. In die tijd was het gebruikelijk dat de hoffotograaf een aantal foto’s maakten die vooraf werden gekeurd en geretoucheerd. Dat was het enige wat de pers als materiaal kon en mocht gebruiken. De functie van de hoffotograaf werd later opgevolgd door het werk van de kundige handen van Theresia. Ze zorgde er in ieder geval voor dat de Koningin op haar manier aan imagebuilding deed. Die oefende het ambt uit op een heel andere manier dan haar moeder en wist het koningshuis in Nederland ook qua populariteit weer op de kaart te zetten. De krachtige uitstraling van haar ‘koninginnekleding’ heeft daar zeker toe bijgedragen.

Nu de nieuwe generatie bijna aan de beurt is merken we dat de populariteit van de nieuwe Koningin in spé haar functie al vooruit is gelopen. Prinses Maxima heeft al een groot charmeoffensief uitgeoefend in ons land maar ook daarbuiten. Qua kleding is ze volop bezig haar eigen warme stijl verder te ontwikkelen waarbij ze de eerste prinses is die in het openbaar een pantalon draagt. In het begin kocht ze veel couture uit het buitenland maar nu weet ze ook de weg naar diverse Nederlandse ontwerpers te vinden. Van nature is de prinses al een fijne verschijning maar ik verwacht dat zij zich bewuster zal worden van de valling van materialen en mogelijk ietsje ruimere items zal dragen en meer dan regelmatig het haar zal opsteken. Hoeveel commentaar de huidige koningin ook heeft gehad op haar ‘onwrikbare kapsel’, toch zal een verzorgd en ‘gezekerd’ kapsel de toekomstige koningin beter ondersteunen, ook aan het eind van de dag.

Hoe dan ook, ik zal zeker genieten van de inhuldiging, en de mooie ensembles die tijdens deze gelegenheid te zien zullen zijn. En meer nieuwe ‘koninginnekleren’ in de toekomst…. Het heeft wel wat, ik hou er van!

 

 

Bronnen:

Ontwerpers van Oranje – Els Smit 2008

Kleren voor de Elite – Dieuwke Grijpma 1999

Foto ANP

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.