Het roze overhemd

Daar sta ik gisteren in de winkel, een zacht roze overhemd in mijn hand. Op zich niets mis mee, het is een mooie kwaliteit doek, de pasvorm zal ook goed zijn wat ik concludeer uit de omvangsmaten die achter op de verpakking staan. De poederachtige kleur zal het goed doen in mijn gezicht en bij het kostuum wat ik heb gemaakt, zelfs de combinatie met de stropdas is in gedachten al gemaakt. Ik twijfel – doe ik het wel of niet, deze aanschaf. Het idee dat ik een dergelijke kleur overhemd zal dragen is toch even wennen.

Ik weet het nog, halverwege de jaren 90 kwam opeens deze kleur als dressshirt opzetten in de mannenmode. Zelf had ik daar niets mee. In die tijd was ik behoorlijk klassiek ingesteld qua kleding, wel met kleuren maar ooit als ‘herfsttype’ ingedeeld. Daarom was het een uitstekende reden om vooral die kleur niet te kiezen. Ik hield het bij mijn bruinen, groenen, oker en aanverwante kleuren. Ik moet echter ook bekennen dat een goede hardroze of paars me zeker kon bekoren. Ondanks dat het niet ‘in mijn palet’ zat voegde ik het wel toe omdat ik die combinatie warm bruin met paars wel wat vond hebben.

rozeoverhemdRoze voor mannen, tja…  Zelf ben ik ook niet vreemd van negatieve associaties qua kleding en kleuren, het klassiek marineblauw was bijvoorbeeld niets voor mij. Het symboliseerde de tijd in mijn jeugd waarin bepaalde kleedstijlen nogal elitair waren en ik daar vooral niet bij hoorde. Ik deed mijn textielopleiding in de tijd dat de kleur donkerblauw bon ton was. Het beeld van jonge mannen die in pak naar die opleiding gekleed gingen en vrouwen met enkellange plooirokken uit die tijd is me bijgebleven. De opkomst van de meer kakkineuze ‘preppy’ kleedstijlen was niet aan mij besteed.

Een ander symbool waarin roze werd gebruikt is de roze driehoek, het teken wat in de tweede wereldoorlog werd gebruikt om homo’s te duiden, misschien niet zo bekend als de Jodenster maar niet minder herkenbaar. In de homo-emancipatie is het weer als geuzenteken gebruikt en ook als zichtbaarheid voor anderen en nog steeds wordt het als kleur gebruikt tijdens bekende ‘roze’ festiviteiten. Zelf heb ik best een ambivalente houding in gehad met betrekking tot mijn geaardheid. De zichtbaarheid en gedrag was als kind al een issue en daardoor het besef om het voor jezelf leuk te integreren om het leefbaar te houden. Niet vreemd met een opvoeding waarin “gewoon doen” en “gek genoeg” de boventoon voerden. Verder had ik in mijn werkervaring ook contact met klanten met betrekking tot mijn vak. Het nemen van de maten en het passen bij diverse muziekkorpsen en harmonieën vergt ook een relaxte benadering. Een cultuur waarin ‘vrouwelijke’ manieren bij mannen niet erg werd gewaardeerd. Niets lijkt me vervelender dan door een ‘nichterige’ homo de maat te worden genomen, ik zou me zelf dan ook erg ongemakkelijk voelen. Nu zie ik dat mijn geaardheid maar één aspect is, het gaat ook om gedrag en de klant op zijn/haar gemak stellen en professioneel met mijn vak omgaan.

Het roze overhemd werd massaal opgepakt in de bekende ‘preppy’ kleedstijlen waarin bepaalde type mannen dat als eerste aantrokken. Ik snap het heel goed als tegenreactie op het blauw of wit wat tot die tijd de norm was onder het donkere kostuum. Een verkoper in mijn omgeving vond het erg handig, hij merkte wanneer hij met vrouwelijke gesprekspartners aan tafel zat het gesprek wanneer hij gekleed was met een roze hemd wat makkelijker afging. Blijkbaar heeft het iets liefs, toegankelijks, zorgend en op sommige momenten een goede invloed. Maar voor mij was de weerstand nog niet weg….

Het wat stevige magentaroze spreekt me wel aan, lekker duidelijk, fris, sprankelend en goed communicatief. Door de jaren heen heb ik deze kleur meer dan regelmatig gedragen. Bij toeval kocht ik een paar jaar geleden een roosjesoverhemd met zachtroze en wat grijs erdoor. Ik vond de kleur wel grappig en het dessin tegendraads. In mijn omgeving krijg ik alleen maar complimenten wanneer ik deze draag. Na een hernieuwde analyse door Marieke Blok – ik zag dat de bruinen niet meer werkten voor mij, de tint van mijn huid reageerde daar niet positief meer op – bleek deze kleur een schot in de roos te zijn. Net als het blauw trouwens, ook zo’n kleur die ik inmiddels meer dan geïntegreerd heb in mijn klerenkast. Het roosjesshirt is nog net niet versleten en ik kan er nog steeds geen afstand van doen. Zal ik dan ook maar voor dat ‘keurige’ dressshirt gaan? Het ziet er wel leuk uit onder dat kostuum.

Bijzonder is het te merken in mijn omgeving dat iedereen wel een item heeft wat hij of zij liever niet draagt; vaak volhangend met negatieve associaties. Met een grote boog in de winkel gaan we er omheen en kiezen we vooral niet voor dat stuk…. Welk soort kledingstuk/kleur/item zou jij pertinent niet dragen? En wat zegt dat over jou?

 

foto :   lookinggoodtoday

Comments

  1. Juist als hetero-man draag ik af en toe een roze shirt. Juist om die redenen die je schreef; het homo-teken in de oorlog en de associatie met draag je roze dan ben je bijvoorbaat homo.
    Het maakt mij niets uit of een homo-couturier mij de maten neemt voor een pak of andere kleding. Ik beoordeel mensen op hun kwaliteiten en hun voorkomen, niet op hun geloof, geaardheid of huidskleur. Dat zouden meer mensen moeten doen.

    Een hartelijke groet,
    Jan Brand

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.