De Koning en Koningin!

Vandaag was eindelijk de grote dag. Een dag van handtekeningen, “even wuiven misschien”, ontroerende blikken tussen moeder en zoon en een “we kunnen het”-knipoog van de nieuwe Koningin. Verkleedpartijen met meerdere mooie jurken en officiële kledingcodes, haarlokken die in bedwang worden gehouden, watervaste make-up en bijzondere hoeden en andere hoofdsieraden. Heren in jacquet, rokkostuum en donker pak. Versierselen, linten, medailles en juwelen. De Koning in rokkostuum en de Hermelijnen mantel, de traditie is rijk. Er wordt de belofte gedaan om ons land in alle culturen goed te vertegenwoordigen.

Al enige jaren werd er gespeculeerd, signalen werden wanhopig opgepakt maar het was pas in januari dit jaar dat het voor het volk bekend werd dat het vandaag zou plaatsvinden. De uitnodigingen werden verstuurd, ruim op tijd zodat er nog het nodige is te regelen qua kleding. De dresscode jacquet werd opgepakt en als alternatief zou het donkere pak ook goed zijn. De zoon van een kleermaker – tevens tweede Kamerlid – werd als expert gebombardeerd en kledingverhuurbedrijven deden weer goede zaken. De tijd om echte officiële stukken in de kast te hebben hangen voor mannen is blijkbaar niet meer aan de orde. Voor vrouwen die uitgenodigd worden is ‘lang’ in de betere kringen de code en voor anderen zal een middagjapon dienst doen – wel met een lange mouw en de roklengte net over de knie.

In ons land heerst steeds meer de cultuur van ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ of ‘ze moeten me maar nemen zoals ik ben’. Echter, wanneer je een uitnodiging krijgt van iemand die er toe doet en er staat een dresscode vermeld is het zinvol dat in acht te nemen. Met het aanpassen van je kleedgedrag naar dit verwachtingspatroon laat je zonder woorden merken aan de gastheer/vrouw dat je dankbaar bent voor het ontvangen van de uitnodiging. Daarnaast is de medewerking verzekerd dat er respect is voor het moment en de situatie om dit in harmonie te laten verlopen. Niet alleen voor de gastheer/vrouw maar ook naar andere gasten, dat is een fijne belofte voor zo’n moment.

Natuurlijk heb ik vandaag erg genoten van diverse mooie creaties. De nieuwe Koningin en leden van andere vorstenhuizen in prachtige lange japonnen, bijzondere hoeden en verzorgde gezekerde kapsels. Ook de heren in datzelfde gezelschap zagen met hun pakken en uniformen al dan niet met onderscheidingen er uit om door een ringetje te halen. Zelfs de baarden – blijkbaar ook in Koninklijke kringen tegenwoordig geaccepteerd – waren goed getrimd.

Wat me echt verbaasde is dat diverse Kamerleden eruit zagen alsof ze die dag net van hun werk kwamen of nog moesten beginnen. Diverse heren hadden hun dresscode wel erg ruim geïnterpreteerd. Een pasvorm die duidelijk te wensen overliet, misschien een reden om die gehuurde jacquet toch eens echt goed gecorrigeerd aan te schaffen of daadwerkelijk voor maatwerk te kiezen. Ook het donkere pak werd bij een dergelijke gelegenheid door sommige heren zonder das gedragen – dit dient als code wel compleet met das te worden ingevuld. Sommige dames hadden wel hun best gedaan, een jurkje wat mooi over de knie valt, een jasje wat mooi staat. Beter is ook bij aanschaf in de gaten te houden hoe een rokje zit of opkruipt en dat het jasje ook daadwerkelijk gesloten kan worden; dat is wel zo correct als de eed wordt afgelegd. Net als een verzorgd en gezekerd kapsel; er zijn voldoende private hairdressers te vinden die dat bij vrouwen’s morgens nog kunnen doen of de heren van een verzorgde coupe kunnen voorzien; ook dat is een onderdeel van deze code. Als die ‘five seconds of fame’ per Kamerlid de wereld ingaan waarmee het respect voor dit belangrijke moment van de nieuwe Koning niet goed zichtbaar is, zal die belofte of eed naar buiten toe erg weinig waarde hebben. Dat is jammer voor ons eigen landsimago, iets wat de volksvertegenwoordiging wellicht beter in beeld mag hebben.

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.