Stijlicoon

“Dan moet de kleding van onze koningin je als kleermaker ook wel aanspreken, Máxima ziet er altijd zo goed uit. Ik bewonder haar stijl, zo zou ik er ook wel uit willen zien” Aldus een vrouw met wie ik een gesprek heb tijdens een netwerkbijeenkomst in de stad. Ze heeft nog niet zo lang geleden een bedrijf gestart en is ook gek op kleding. Al is dat niet haar beroep, ze vertelt dat ze mooie kleding erg kan waarderen.

Sinds het jaar 2002 is prinses Máxima volop betrokken bij het invullen van haar nieuwe rol als Koningin. Een bijbehorend aspect sinds ze met Prins Willem-Alexander is getrouwd. Na een kennismakingsperiode waarin ze snel de Nederlandse harten heeft veroverd is ze steeds meer bewust geworden van haar andere rol als mens, moeder en sindsdien veel ontmoetingen heeft gehad met mensen die er toe doen. In het boek “Ontwerpers van Oranje” wordt stilgestaan hoe ze zich presenteert, haar kleding en accessoires. Er komen verhalen over diverse ontwerpers aan de orde en vertellen over de kleding van meerdere Oranjes. Deze informatie wordt omlijst met veel fotowerk om het te illustreren.

In het gesprek met de jonge vrouw praten we al snel verder over kleding en welke eisen het voor haar moet hebben. “Allereerst moet het wel makkelijk zitten en wil ik vooral mezelf kunnen zijn.” Een veel gehoorde opmerking van – al dan niet – zakenvrouwen die het druk hebben en vooral comfort hoog op de verlanglijst hebben staan. “O ja, en wasbaarheid is ook erg fijn, niet dat ik zo snel vlekken heb… maar toch.” Haar outfit is doorspekt met gemak en comfort. Ze draagt een erg strakke stretchbroek met daaroverheen een aansluitend tricot shirt wat meer prijs geeft dan goed voor haar is. Over haar armen hangt een – tegenwoordig erg modieus – tricot colbertje waar per ongeluk een losse schoudervulling uitsteekt.  Platte ballerina’s maken het af. Volgens haar beste vriendin was dit erg geschikt en ging dit qua stijl de goede kant al op.

maximafoto2Het boek laat met mooie voorbeelden zien hoe de stijl van Maxima zich is gaan ontwikkelen. Zeker in het begin is ze heel bewust haar garderobe gaan opbouwen met een aantal jasjes en broeken en rokken in dezelfde kleur maar onderling ook combineerbaar met extra jurkjes, hoofddeksels en elegante schoenen. In verband met staan en lopen is gekozen voor een bescheiden hakhoogte wat toch goed is vol te houden; deze zijn later uitgebreid met meer uitgesproken en hooggehakte schoenen. Erg bekend is de rage geweest van de pashmina sjaals van zijde met kasjmier die ze vaak als luchtige cape omdrapeerde. Naderhand komen er wat meer uitgesproken kledingstukken bij die net wat meer opvallen en bijzondere hooggehakte schoenen. Een aantal pagina’s gewijd aan diverse avondjurken, mooie juwelen en Prinsjesdagoutfits geven al met al een erg mooi overzicht. Het is een heerlijk inspirerend kijkboek.

Wat echt de kledingstijl van Maxima typeert is dat ze andere stoffen gebruikt. Haar broeken zitten glad zonder ook maar ergens te trekken zodat de aandacht altijd op haar innemende gezicht is gevestigd door de jasjes met mooie kragen, goede details en een open uitsnijding. Mooi gemaakt met onzichtbaar binnenwerk, geen schoudervulling die er doorheen komt. Een goede basis om haar toegankelijkheid als ambassadrice van dit land uit te buiten. Al zal ze ontegenzeggelijk een behoorlijk uitgebreide garderobe hebben, toch is ze regelmatig te zien in kleding die ze in haar begintijd in Nederland droeg omdat de stoffen nog mooi zijn en de pasvorm is blijkbaar ook nog goed. Haar jurkjes zijn ook van mooie stoffen en altijd gevoerd. Dat is heel slim; wanneer er een paar uurtjes is gezeten geeft het bij het opstaan geen compromitterende beelden die snel op het internet kunnen verschijnen. Ik verwacht ook dat haar broeken ook geheel gevoerd zijn, anders vallen ze niet zo mooi. Jasjes sluiten mooi aan zonder de aandacht te vestigen op de tekening van lingerie die eronder zit, iets wat ik bij veel vrouwen nog teveel zie. Ook het gebruik van stretchmaterialen is tot een minimum beperkt, tenzij het een original Missoni-tricot is voor een mooi loshangend vest. Een leuk tricotjurkje zal je bij haar niet snel zien wanneer het om haar zichtbaarheid gaat in haar functie. Er is absoluut over nagedacht om vooral geen onrust te creëren in haar kleding maar de nadruk te leggen op haar boodschap en de rol die ze vervult. Zichtbaarheid in een duidelijke kleurkeuze is handig om jezelf op de voorgrond te zetten. Het is namelijk nogal een verantwoordelijkheid om ons land te vertegenwoordigen, dat wil je toch goed doen.

Met een zucht plaatst mijn gesprekspartner de opmerking “Maar ja, ze heeft natuurlijk ook wel een beeldschoon figuur, ze kan vast alles hebben.” Ik leg haar uit dat deze stijl niet vast zit aan een lichaamsomvang maar juist aan materiaalkeuze, vormkeuze en pasvorm. Het kiezen voor een paar goede dingen die wonderen doen voor je lichaam is de basis. Verder is het zinvol de opbouw van je garderobe bewust te plannen en in het achterhoofd te denken aan ‘price per wear’ zodat kleding meer op waarde wordt geschat. Een zakelijke blik naar de inhoud van de kledingkast en bij elke aanschaf helpt ook. De uitstraling van je zakelijke garderobe weerspiegelt namelijk ook de waarde van jezelf als persoon en je product. Jezelf vertegenwoordigen als bedrijf is ook een rol die je neerzet, de boodschap die je uitdraagt, ook daar komt nog wel wat bij kijken. Of je nou koningin bent of niet.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.