Aankleden of Afkleden?

“Ik dacht dat zwart afkleedde….” Dat waren de woorden van mijn buurman in de zaal waar ik naast zat. Het was gedurende het bijwonen van een jubileumbijeenkomst van een netwerkclub in een zalencentrum in Rotterdam. Geboeid luisterde ik naar een speciaal samengesteld koor met een goed doel als overeenkomst. De opmerking van mijn buurman sloeg op de kledingkeuze van de dirigente. In nauwsluitend lycra stond ze met de rug naar het publiek de zangkunsten van het koor in goede banen te leiden. Ik kan me voorstellen dat iemand met die functie vooral haar kleding vanuit comfort kiest om haar werk goed te kunnen doen. Ook de kleur zwart – goed in te zetten wanneer je anderen wilt laten stralen – kan een afkledend effect hebben. In dit geval werkte dat niet echt; de onregelmatigheden in haar contouren werden door het gekozen materiaal wel erg zichtbaar evenals de imperfectie in haar lichaamsvorm. Wat jammer dat mensen niet altijd in de gaten hebben de achterkant ook mooi kan zijn.

Een ander voorbeeld: in de herenconfectie wordt voor mannen momenteel de Italiaanse maakwijze gepropageerd. In dat maatwerk werken de kleermakers uit dat land met zo  dun mogelijke stoffen en bij voorkeur gemaakt met zo min mogelijk tussenvoering. Dat vergt nogal wat expertise op het gebied van patronen en pasvorm. Ik heb diep respect voor die specialisten in dat vak en die maakwijze. Onlangs was ik getuige in een winkel waar ook een dergelijk  dun pak werd gepast. De man in kwestie was wat fors en deed een poging om een jasje te passen. Dat werkte niet helemaal goed; de plooiing van zijn overhemd was door het jasje heen zichtbaar, net als zijn singlet eronder. Die lijnen gaven een extra tekening wat nogal voor en onrustig beeld zorgde. De strakheid van het jasje legde de nadruk op zijn taille die niet meer zo strak was als hij zou willen. Er gebeurde veel met zijn kleding, en dan vooral de dingen die niet goed voor hem waren. Een mannenpak is pas krachtig en sexy als het een gestroomlijnd effect heeft; hier moest echter een nieuwe start worden gemaakt, om te beginnen met een ander materiaal.

“Goed aankleden is een kwestie van afkleden” – een quote van een relatie van me die jarenlang in een stoffenwinkel heeft gestaan. Net als de generatie van mijn ouders zal zij inmiddels tegen de 80 zijn –  een klasse dame die goed aan de maat is. Ik weet nog dat ze heel duidelijk haar mening had over haar eigen manier van kleden. Het moest afkleden en tegelijkertijd iets voor haar doen. Haar jurken en andere ensembles waren altijd gevoerd met een natuurlijke voering die niet kleefde aan lijf en kousen. De stoffen die ze koos waren ook goed afgestemd op haar figuur, kleur, zwaarte om het goed te laten vallen. Haar jasjes hadden een goede schouderpartij wat haar een slank beeld gaf, broeken hadden een mooie lengtewerking. Deze waren precies goed op haar figuur afgestemd en trokken nergens. “Als een kledingstuk trekt is het ergens te strak en lijk je al snel vijf kilo zwaarder” was nog een quote van haar. Ze kende ook de kracht van goed ondergoed en gaf daarmee haar lichaam meer lijn. Het streven naar een goede verhouding in haar lijf paste ze altijd toe. Volume toevoegen op de juiste plekken en smaller waar het kon. Hierdoor wist ze de suggestie te wekken dat ze een ideale lichaamsvorm had. Doordat ze een goede coupeuse tot haar beschikking had en voldoende zelfkennis zag ze er altijd uit om door een ringetje te halen. Ze creeerde daarmee een eigen lijn in haar kleding maar wist ook heel goed haar klanten te adviseren bij de aanschaf van materialen om een mooi passend kledingstuk te maken. Een mooie ambassadrice van haar product die een meester was in het suggereren. Qua kijk en leeftijd had het mijn moeder kunnen zijn…

De mode verandert, maar generaties veranderen ook. De laatste jaren is kleding steeds meer aansluitend geworden en bij een groot aantal uitschieters te strak. Omdat er voldoende keuze is in rekbare stoffen die het comfort toevoegen en een makkelijker pasbereik hebben zijn meer vormen gemeengoed geworden. Er wordt steeds vaker gepropageerd dat ongeacht je figuur of omvang dat ook daar alle mode voor mogelijk moet zijn. Maar het feit dat je ergens inpast, betekent dat ook dat het mooi staat? Is het niet zo dat wanneer je met de mode mee wilt doen er ook een frustratie ontstaat wanneer je beseft dat bepaalde dingen niet passen? Of dat je verblindt ben door het supermooie beeld wat door de media wordt gecreëerd?  Het inspelen op die onvrede is een mooie basis geweest voor de industrie voor plastisch chirurgen waarin veelal dezelfde strakgetrokken gezichten ontstonden, boezem en billen werden gelift. Dit in het kader van het maakbare lichaam wat iedereen moest hebben. Een ontwikkeling waar we steeds meer op terugkomen.

Er wordt vaak gezegd dat het uiterlijk er niet toe doet, we willen onszelf zijn. Maar toch zijn er diverse onderzoeken geweest waaruit blijkt dat we op basis van een uiterlijk al binnen een paar minuten een oordeel hebben, dat mooie mensen verder komen – wat mij betreft dat een zeer verzorgde uitstraling al veel doet voor je eigen schoonheid. Het werkt zoveel beter naar buiten toe als je weet dat je er goed uitziet wanneer een bespreking of afspraak in je agenda staat. Zo heb ik een forse vriendin die het op zijn tijd heerlijk vindt om relaxed op de bank te zitten in makkelijke kleren. Maar als ze naar buiten gaat zweert ze toch bij haar corrigerend ondergoed die haar romige rondingen stroomlijnt, haar boezem op de mooiste hoogte plaatst en de juiste hakhoogte kiest om wat lengte toe te voegen. Een jurk met mooie details en een halsuitsnijding doet wonderen met haar en daar wil ze elke dag van genieten. Zij gebruikt precies datgene wat haar moeder ook deed, hoe truttig ze dat vroeger ook vond:  Aankleden, verhullen en toevoegen om haar ideale vorm nog idealer te maken. “Je weet nooit wie je tegen komt” is haar credo. Eigenlijk deden die moeders het zo gek nog niet…..

Reacties

  1. Wat heb je dit weer geweldig geschreven. Bekeken door de ogen van de kleermaker. Hoe beeldend is het weer neer gezet. Uiteraard ben ik het met de inhoud eens. Ook ik geloof niet dat zwart afkleed. Het is meer de pasvorm en de snit die wat voor je werkt.

    Cassandra

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.