The good wife

Sinds kort kan ik weer genieten van de televieserie ‘The Good Wife’; een serie die de perikelen laat zien binnen een advocatenkantoor en een rechtbank in New York.  De hoofdpersoon en drager van de titelrol is Alicia Florrick, een advocate die getrouwd is en wiens echtgenoot bezig is om binnen de politiek een zijn stappen op een hoger plan te zetten. Thema’s als bedrog, liefde, overspel, politiek en andere intriges (waar niet?) komen uitgebreid aan bod.

Wat ik erg boeiend vind is de verschijning van Alicia die wordt vertolkt door Jullianne Margulies, een mooie contrastrijke vrouw, bijzondere ogen, prachtig haar in een evenwichtige bob-line. Ook Archie Panjabi die de onderzoeksdetective Kalinda neerzet is een genoegen om naar te kijken; haar roots liggen in India wat te zien is in haar kleuring in het gezicht. Het blijft natuurlijk makkelijk praten als een serie wordt gecast met mooie vrouwen en interessante mannen – maar blijkbaar werkt het wel. Christine Baranski vertolkt een andere belangrijke rol, als Diane Lockhart is ze partner in het advocatenkantoor. Een bijzonder krachtig gezicht met sterke lijnen onderstreept haar kwaliteit en positie. Natuurlijk is de kleding in een dergelijke serie wat mij betreft ook een kritisch oog waard. Heren in kostuum met stropdas, goed qua pasvorm en lichaamsvorm. En ook de vrouwen in pak of in luxe kledingstukken bij elkaar gezocht. Blijkbaar leeft het wel in bepaalde werkculturen om er goed uit te zien. Interessant is vooral hoe de positie van de verschillende vrouwen in de kledingkeuze wordt benadrukt.

the-good-wife-cast-cbs-636 (1)Deze drie vrouwen zien er prima uit, daarom even de verschillen op een rij:

Alicia is als advocate meestal in mantelpak gekleed; dat is natuurlijk een soort van uniform. Maar door de stijl en klasse van haar rol klopt het helemaal en ziet het er niet standaard uit. Mooie stoffen, goede kleuren – niet alleen zwart en grijs, maar ook een kleur als petrolblauw, paars of bordeauxrood onderstrepen haar positie op een interessante manier. Op sommige momenten wordt ook een goede sprekende kleur gebruikt. Los van het feit dat ze een kleinere confectiemaat draagt ziet het er al mooi uit en is het zakelijk, verzorgd en neutraal genoeg om haar werk in te kunnen doen.

Kalinda is duidelijk anders gekleed; luxe losse items goed gecombineerd in diverse kleuren, al is een jeans not done. In haar positie is ze meer op straat te vinden; veel uitzoeken en soms ook in spannende situaties zichzelf weer reddend. Een strak leren jasje bijvoorbeeld geeft net meer dat rauwe in haar voorkomen.

Diane is qua kleding een ander verhaal. Zij dient haar autoriteit neer te zetten als bazin en oprichter van het kantoor, terwijl ze niet dat hele contrastrijke of donkere van nature heeft waardoor ze mooi zichtbaar zou kunnen zijn in donkere pakjes. Vanuit het zakelijke wordt vaak gepropageerd dat donker het meest voor de hand liggend is voor een leidinggevende maar dat is in haar geval niet gedaan. Bij haar is gekozen voor luxe is het belangrijkste woord bij Diane, niet zozeer in glimmers en protserigheid maar meer in materiaalkeuze. Voor haar zijn er jasjes, jurken en pakken uitgezocht in superieure materialen. De mooiste wollen en zijden stoffen, structuren, dieptewerking in weefsels en in rustige kleuren. Denk aan diverse tinten grijs, beige, bruin al dan niet gecombineerd met zwart of midnight blue. Sommige materialen zijn erg rijk, bijna barok, ook het verwerken van een goede bontkraag op een jasje maakt het nog kostbaarder. De kleding is afgemaakt met een enkel mooi sieraad, bijzondere schoenen of een mooie mantel. De kunst van het weglaten voegt ook meer autoriteit toe. Al met al vind ik dat de stylist/kostuumontwerper van deze serie het werk prima heeft gedaan.

Bovenstaande voorbeelden geven duidelijk een verschil aan. Het gaat er dus om wat je doet, je eigen kleuring, je autoriteit, je persoonlijkheid en hoe dat zakelijk op een hoger plan te zetten in je presentatie. Wellicht iets om in gedachten te houden als er iets nieuws wordt aangeschaft. Past het bij je – al dan niet gewenste – positie? En is de kleding een weerspiegeling van je eigen kwaliteit en het gewenste uurloon wat je gaat factureren?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.