Voering

Onlangs was ik aanwezig bij de uitreiking van de Anna Blaman prijs in het stadhuis van Rotterdam. Een prijs die in bloemrijke taal werd uitgereikt aan Sanneke van Hassel, een schrijfster die met haar woordkeuze deze stad op de kaart zet. De burgerzaal was gevuld met genodigden en diverse sprekers om het tot een ware happening te maken. Na de zit mocht ik er getuige van zijn dat iemand uit het publiek haar jurkje mocht herschikken en onthechten van haar kousen en tekenend ondergoed. Jammer dat er geen voering in zat, het had haar dit tafereel kunnen besparen.

In mijn detailhandelopleiding kreeg ik de volgende definitie gedicteerd: Voering is het materiaal wat er toe dient dat binnenwerk in een kledingstuk wordt afgedekt en zo glad is dat het kledingstuk goed zal hangen. Het zorgt er inderdaad voor dat die overjas makkelijk aanschiet en dat kleding niet kleeft tegen een onderlaag en daardoor niet gestroomlijnd valt. Van oudsher werd gladde zijde gebruikt als voering, naderhand materialen als polyester, acetaat en viscose; al dan niet gemengd. Terugdenkend aan die tijd zie ik de japonnen, de chemisiers met reverskraag nog voor me. Al dan niet in de Trevira-kwaliteiten, een materiaal wat niet erg comfortabel is bij hoge temperaturen, zeker als ook die voeringen nog meer synthetisch zijn. In een regenjas die ik heb gekocht zit een dergelijke voering, met warme regenachtige dagen ben ik me bewust waarom deze aankoop een spijtoptant is.

Toen ik nog niet zo lang bezig was in mijn vak kreeg ik steeds vaker de vraag waarom kleding niet gevoerd kon zijn. Het zou mogelijk plezieriger dragen omdat polyester voering erg oncomfortabel en ‘zweterig’ aanvoelt. En het had iets tuttigs, meer voor ‘de dames’, zoals dat heet. Ook ik zag de ontwikkeling komen waarin zelfs jasjes ongevoerd werden aangeboden; een tendens in de mannenmode waarin meer qua binnenwerk wordt weggelaten. Al vergt het maken van een ongevoerd jasje weer meer technieken in afwerking. Blijkbaar was het gebruik van viscose voering niet bekend bij veel mensen, terwijl dat toch wel werd aangeboden.

In de omzetsnelheid van de huidige mode komt vaker voor dat jurkjes en rokjes niet meer zijn gevoerd, een succesvolle maatregel om de verkoopprijzen laag te houden. Door materiaalkeuze of statische elektriciteit zie ik regelmatig dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen omdat deze kleding tegen de benen plakken of een onflatteuze tekening aan de achterzijde geven. Net als de goede maat bovenkleding zal een goed onderjurkje – bij voorkeur gemaakt van zijde of viscose –  dit probleem tegengaan. Een gestroomlijnd effect zal het resultaat zijn. Een mannenjasje zal er krachtiger uit zien als er wel een voering inzit, zeker wanneer het fysiek eronder niet meer zo indrukwekkend is. Het is niet voor niets dat de huidige koningin voor gelegenheden niet kiest voor een ongevoerd tricot jurkje maar voor een mooier gevoerd exemplaar. Het tafereel hierboven zou namelijk voer zijn voor de smartphone-bezitters die nog veel willen delen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.