Hoog bezoek!

Daar staat ze, haar bedrijf heeft een uitbreiding ondergaan. Een ander pand, meer ruimte voor groei in werkzaamheden en personeel. Nog beter georganiseerd kan ze verder bouwen aan het succes. Om het ritueel van de verhuizing kracht bij te zetten heeft ze een festiviteit georganiseerd zodat de opening van een nieuwe periode wordt ingeluid. Als gastvrouw is ze duidelijk zichtbaar in een opvallend jurkje, niemand kan om haar heen. Vooraf heeft ze goed nagedacht over haar eigen presentatie en zichtbaarheid. Ze zal het stralend middelpunt zijn. En dat hoort ook zo, het draait om haar bedrijf en zijzelf als visitekaartje.

Wat heeft de Burgemeester van De Rijp de laatste maanden gedacht toen bekend was dat zij vandaag de primeur zou hebben? De plek die zij vertegenwoordigt zal het decor zijn voor de eerste Koningsdag. Heel Nederland zal kijken naar het gedrag en de presentatie in hun nieuwe rol van de vertegenwoordigers van het volk. Zij is zelf de politiek is in gegaan, gekozen om haar inhoud, capaciteiten en het passend naar buiten treden als het om haar dorp gaat. De codes kennen om de charmes te gebruiken, overtuigingskracht, enerzijds de bestuurder en anderzijds degene die mensen op het gemak stelt.  Zo’n dag zal op en top georganiseerd zijn. Als ontvangend gastvrouw zorgen dat het Koninklijk paar zal stralen en haar dorp van de beste kant zal zien. Nadenken over een hoed passend bij een bestaande outfit, of wordt er iets nieuws aangeschaft? Wat jammer dat ze  misschien toch voor het eerste heeft gekozen. Het zijden jurkje zag na het vervoer ’s ochtends er niet meer strak uit. De kreukels en het opkruipen maakten het rokgedeelte nog korter dan gepast. En het korte jasje doorbrak haar geringe lengte nog meer. Het zou zomaar een exemplaar kunnen zijn waarin ze zelf het stralend middelpunt zou zijn geweest tijdens een bruiloft. De hoedenmaakster kent blijkbaar de codes niet; rood of een andere dominante kleur draag je immers nooit naast de Koningin. De hoed was goed vast gezet omdat deze leek af te vallen, maar mogelijk had de maakster een ander idee bij de vormgeving.

Te gast zijn of de gastheer/vrouw zijn, het kan ons bezighouden wanneer een uitnodiging wordt ontvangen voor een speciaal moment. Er moeite voor doen zegt iets over de waardering van degene door wie je wordt uitgenodigd. Te veel moeite er voor doen kan juist jezelf in verlegenheid brengen. Zo zijn er toch bepaalde codes, er mooier uit zien dan de bruid mag bijvoorbeeld niet, zelfs niet als moeder van de bruid. Ook wanneer er hoog bezoek komt en je zelf de meer dienende gastheer/vrouw bent gaat het er om dat de gasten zich op hun gemak voelen. Een verzorgde uitstraling die deels gelijkwaardig is maar toch ten gunste werkt voor de te ontvangen gast.

Fijn is het om na de heropening van haar bedrijf weer verder te gaan in de drukte van alle dag. De werkzaamheden, besprekingen en bijzondere mensen ontmoeten. Het speciale ‘openingsjurkje’ zal niet meer zo vaak de opwachting maken maar is fijn om te hebben. Niet elke gelegenheid zal geschikt zijn om een jurkje met signaalfunctie te kunnen dragen. Rust, professionaliteit en kwaliteit zal het credo zijn. Wat dat betreft denkt ze vaak na over Koningin Màxima en haar kleedgedrag. Soms superzichtbaar, dan weer heel stijlvol en ingetogen. Zo slim om er over na te denken om te zien dat elke rol, plaats, gelegenheid door de goede outfit kracht wordt bijgezet.

Ook als kleermaker vind ik het een interessant gegeven om met de codes van gewenste zichtbaarheid de grenzen te onderzoeken. Kan ik mezelf bij een openingsbezoek aan een ander bedrijf mezelf zeer opvallend presenteren? Zal die conservatieve klant het waarderen wanneer ik tijdens een passessie een kleurrijk overhemd draag? En tijdens het netwerken, rekening houden met nieuwe mensen die ik ontmoet. Het blijft een leuk spel met dit gegeven, zeker wanneer ik merk welke leuke ontmoetingen eruit voortvloeien als ik voor de meer opvallende variant heb gekozen.

Koningsdag is voor mij niet alleen de dag van oranje-tompoucen maar ook genieten van andere feestelijkheden. De bezoeken van de Koninklijke familie bekijken en natuurlijk ook het kleedgedrag van deze Royals onder de loep nemen. De ontvangende partij heeft de organisatie van een dergelijke dag goed onder controle, kosten noch moeite zijn gespaard. Hoe mooi zou het zijn dat de juiste aandacht wordt besteed aan een passende outfit die haar persoonlijkheid en figuur goed onderstreept. Ik zie het al voor me: een mooie kreukvrije cool wool in taupe, camel of een andere ingetogen kleur. Mooi met contrasterende biezen afgezet in ecru of donkerblauw; verwerkt in een jurkje en driekwart jas voor een ontvangende burgemeester. De juiste roklengte, een mouwlengte die ruimte biedt voor een bracelet, een halslijn waar een eenvoudig collier inpast. Hoed, tas en schoenen net een tintje donkerder. Wat zou dit geheel of sommige onderdelen ook na zo’n dag als vandaag multi-inzetbaar zijn. En niet alleen voor een ontvangend burgemeester maar ook voor de koningin van het bedrijf….. Een rol die door meer vrouwen wordt toegepast dan door hunzelf gedacht wordt.

 

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.