Paasbest…. en daarna?

“Het was altijd een leuke traditie, op ons Paasbest; allemaal in nieuwe voorjaarskleren”, aldus een vriendin van me, mijmerend over haar jeugd. De paasdagen stonden in het teken dat het huis weer fris was, de winterkleren naar de zolder, de zon die zich al had laten zien. In het nieuwste en mooiste setje gekleed naar de kerk, dat waren nog eens tijden. “Ja, en dat waren gelijk onze nieuwe ‘zondagse kleren’, door de week mocht dat echt niet gedragen worden”. Slim dat haar moeder altijd graag iets moois achter de hand wilde houden voor als het van pas kwam. Duurzaamheid avant la lettre…..

Ook ik heb de ervaring van ‘zondagse kleren’ die na de kerkgang thuis weer verwisseld werden voor kleding die wat meer gewend was. Ik herken dat wel, dat gevoel dat je iets nieuws aan hebt en wat je toch liever wilt bewaren voor ‘het mooi’. Je gaat er bewuster mee om. Als ik eindelijk eens iets voor mezelf heb gemaakt wil ik het in eerste instantie zo snel mogelijk aan maar ben ook voorzichtig in het gebruik. Het zou zonde zijn als iets met een gloednieuw jasje gebeurt omdat een etentje niet zo vlekkeloos verloopt.

“Ja, vreselijk! Een vlek in mijn jurk. Zit je daar ongemakkelijk te wezen in een bespreking die er toe doet….” Deze vriendin heeft naast haar verantwoordelijke taak in haar werk ook de handen vol aan haar opgroeiende kinderen die veel meemaken. Snel gebruik maken van de auto om even iemand te brengen, te halen of andere dingen te regelen. Het hoort er allemaal bij. Ze vroeg zich af hoe ze als moeder toch kon zorgen dat haar kleren nog steeds fris eruit zien als ze naar haar werk ging. De factoren ‘even snel de keuken in’, overactieve kinderhandjes en andere klussen hebben toch een aanslag gedaan op haar mooie spullen. Tegenwoordig selecteert ze haar aankopen wel op de factor wasbaarheid, maar hoe doe je dat nou als je zakelijk op je werk dient te verschijnen en daarna gelijk doorrent naar de andere activiteiten?

Haar moeder zaliger was een dame, op en top keurig wanneer het verwacht werd. Als echter de handen uit de mouwen gestoken dienden te worden was ze ook van de partij. “Ja, mijn moeder wist het wel. De nette kleding hing voor die dag klaar maar ze startte met iets makkelijks, ze droeg een riante schort in de keuken en wist met alle vlekken raad.” Uitgebreid vertelde ze over de middelen die haar moeder voor handen had, en het feit dat ze in no time was omgekleed. Het zorgde ervoor dat ook zij er spik en span uitzag en dat haar kleding daardoor een lange levensduur had. “Dat lukt mij helaas niet altijd”. Instemmend glimlachend vond ze toch wel dat haar moeder t slim had aangepakt, iets wat ze zelf ook weer zou oppakken.

Zelf merk ik het ook, er wordt op me gelet. Het feit dat ik strak in het pak gekleed naar een afspraak ga wil niet zeggen dat ik die kleding de hele dag draag. Productie van iets moois is voor mij plezieriger in een jeans met een goed overhemd. Het pak hangt klaar in mijn atelier, de matching schoenen staan erbij. Handig voor een noodgeval wanneer het gaat om een ontmoeting die er zakelijk toe doet.

Onlangs kreeg ik een vraag van een zakenvrouw over dezelfde kwestie. Ze houdt van mooie spullen en wil graag lang hiervan genieten. Of ik handige tips voor haar heb. Ik moest gelijk denken aan de schort in de keuken, maar ook aan een snel omkleedmoment. Ligt er een goede jeans en een paar makkelijke schoenen in de auto? Hangt er standaard een mooie set kleding op de zaak met alles wat erbij hoort? Let ook op de wasbaarheid van het materiaal bij aanschaf van het kledingstuk. Al kan wasbaarheid er juist voor zorgen dat sommige kleuren minder mooi blijven. Handig is om na te denken over  een kledingstuk die heel snel zorgt voor de verandering die zakelijk nodig is. Misschien kan een robe manteau datgene zijn wat helpt om dat effect te creeeren. Gesloten met een rij knopen en met een eenvoudig (wasbaar) jurkje eronder is de wisseling erg snel te realiseren. In deze tijd van wisselende rollen en zuinig willen zijn op de mooiste spullen is dat ‘Paasbest-gevoel’ vasthouden helemaal zo slecht nog niet. Duurzaamheid was vroeger al aan de orde, maar dan uit behoud en zuinigheid voor jezelf…..

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.