Het dekbed

Een goede jas, daar heb ik wel iets mee. Ik heb een paar winterjassen die ik afhankelijk van de gelegenheid afwissel. Meestal draag ik een eenvoudige donkere jas die altijd kan – eigenlijk is deze al weer aan vervanging toe. Op zijn tijd komt die bijzondere vintage jas voor de dag welke ik jaren geleden in een tweedehandswinkel heb gevonden. Natuurlijk heb ik ook een tweedjas uit eigen atelier en een warm jack. Als ik tijd heb vind ik het erg leuk om een dergelijk mooie wollen jas te maken, tot op de knie, lekker warm om de benen. Het toont ook gelijk anders; in een mantel wordt een vrouw meer dame, en een man meer heer.

Maar die geschikte tussenjas, niet te koud en zeker niet te warm. Een goede stof welke waterafstotend werkt, een iets warmere voering erin en bestand tegen regen als ik even moet lopen naar mijn afspraak. Die wollen jas wil dan nogal wat vocht vasthouden waardoor deze nog zwaarder wordt. Niet het type windjack maar meer eigentijds en toch representatief genoeg. Een beetje leuk qua vorm, wel neutraal van kleur maar zeker niet te saai. Al enige tijd ben ik er naar op zoek,maar het is me nog niet gelukt  om te vinden waar ik blij van word.

Afgelopen week was ik even met mijn partner voor een korte trip in Parijs. Voor ons een inspirerende stad, de energie en hectiek ervaren maar ook de rust in de stadparken en pleinen. Het bezoeken van een aantal musea met mode-exposities, een modeshow van een opdrachtgever bijwonen. Ook even op zoek naar wat materialen, de sfeer van de najaarsmode op ons in laten werken. En daarbij ook nog even rondkijken of ergens toevallig die ene jas in de winkel hangt.  Voor vrouwen waren bijzondere vormen te zien, de kleuren variëren van neutraal, tot helder en pastel, bijzondere stofstructuren. Winterstoffen geven toch al  sneller een rijker beeld. In de mannenmode is het eigenlijk wel lastig om eruit te springen. Daar gaat het meer om de verfijning in details, goede stoffen en de pasvorm. In jassen zag ik erg veel zwart, donkergrijs en donkerblauw. Aangenaam verrast was ik door een donkerrode kortere jas maar ik moet mijn doel in de gaten houden, dus deze heb ik – misschien met spijt – laten hangen. Al gaf die winkel waarmee een wand met gestepte jacks, jassen en bodywarmers in diverse kleuren voor mij het tegenovergestelde effect.

stepjacksDe laatste jaren zijn deze donsjacks met een opmars bezig, al dan niet voorzien van een bontkraag – over dat laatste gaan diverse filmpjes rond over het leven van de eerdere bontdragers, niet fijn om naar te kijken. Sommige stoffen glimmen en de ritssluitingen zijn opzichtig. Een modetrend die is gezet door een luxe wintersportmerk wat massaal werd gekopieerd. De doorstiklijnen in deze jassen zorgen ervoor dat het dons gelijkmatig blijft verdeeld en zijn vaak horizontaal geplaatst. Volgens velen is zo’n jas licht in gewicht maar toch warm en daardoor supercomfortabel om te dragen. Ik moet altijd aan een dekbed denken, het Michelinmannetje. De stiksels werken vaak als breedterollen op het lijf waarmee de omvang meer wordt benadrukt dan goed is voor de drager. Zo’n dekbedjas is daardoor niet erg flatteus voor iedereen. Gelukkig wordt er al op ingespeeld, vorig jaar had een vriendin van me een donsjas waarmee door middel van het lijnenspel in stiksels de vulling op de plaats bleef en haar lijf wel een complimentje gaf. Het vergt wat meer creativiteit op de ontwerptafel maar blijkbaar kan het dus wel.

Die donsjacks, het mag duidelijk zijn, ik heb er helemaal niets mee. Een dergelijk kledingstuk dat opeens in de mode is en door het draagcomfort ook nog erg handig blijkt te zijn. Comfort is een hardnekkige eigenschap en dat kan ten koste gaan van de esthetiek. Praktisch is toch wel erg handig; die lichtgewicht donsjas, de rugzak, de schapenvachtlaars zijn maar een paar voorbeelden van kledingstukken die opeens in de mode kwamen maar door het comfort er maar niet uit gaan. Blijkbaar vergeten we om kritisch te kijken of het ook daadwerkelijk erg mooi staat en is makkelijk doorslaggevend in aanschaf. Staat het niet haaks op de onvrede over het eigen lijf om dat dan ook maar zo onflatteus mogelijk te verpakken? Het is jammer dat opeens veel ontwerpers en grootwinkelbedrijven en merken voor deze vorm en uitvoering kiezen, is er dan niets anders moois en charmants te vinden?

Begrijpelijk is dat ik nog niet geslaagd ben in mijn zoektocht naar die handige praktische tussenjas die  er wel mooi uit zal zien. Eerst maar eens verder kijken in andere winkels. Misschien dat er wel iets te vinden is wat door een ontwerper met goede smaak is bedacht. En anders moet ik echt zelf aan de slag.Wellicht vind ik bij een leverancier wel een mooi materiaal en kan ik de naden zelf afplakken, zet ik zelf wel die warme voering erin. Ik ben er nog niet uit……

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.