Praktisch!

“Ja, maar het moet wel in de wasmachine kunnen.” Ik zit in bespreking met een klant over een nieuwe outfit. Misschien een jasje, wellicht een jurk of een goede nette broek. Het is nog niet duidelijk. Mijn hersenen draaien op volle toeren, hoe ga ik hier een oplossing voor vinden. Ze draagt een gekleurd katoenen jasje welke “écht ideaal” is volgens haar. Inmiddels al een aantal keren zelf gewassen, volgens het etiket kan dat. En helaas is het maar al te goed te zien. Het mooie is er af, langs de randen zie ik dat het al wat valer is geworden. Eigenlijk wil ze weer zoiets maar dat is nu onvindbaar, zeker in dat flatterende modelletje wat ze draagt. Vooral nu ze gevraagd is om een betere plek in te nemen bij een nieuwe werkgever is het weer tijd om een goede outfit erbij te zoeken.

Terugdenkend aan mijn textieldetailhandelschool waar ik meer kennis kreeg van materialen weet ik inmiddels dat goede stoffen vinden best lastig is. Katoen krimpt, kreukt en verschiet van kleur in de wasmachine, net als linnen die dat afhankelijk van de kwaliteit nog meer doet. Viscose kreukt ook, wol wil vervilten bij een wasbeurt wanneer er onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Zijde is soms wat kwetsbaar en kan niet te strak aansluitend worden verwerkt omdat naden wel eens willen kerven (schuiven van draden door teveel spanning). Tenzij er lycra doorheen zit, dan kan een zijden blouse iets meer hebben.

Al lijkt het wel alsof alle stoffen opeens gemengd zijn met dat materiaal. De rek is natuurlijk wel comfortabel, zeker in de aansluitende mode van nu is dat wel handig. Daarnaast zie ik in het straatbeeld dat het vaak een legitieme reden is om een broek nog steeds een maatje te klein te kopen. En uiteindelijk is het best frustrerend dat zo’n broek uiteindelijk de geest geeft als de kracht van die rekbaarheid eruit is. Sokken gaan op een gegeven moment vanwege het elastiek wat vergaat bij mij de vuilnisbak in.

Ik heb een leuke dame in mijn netwerk; ze is op de juiste momenten een estheet. “Alles voor het beeld.” Iets wat ze uitdraagt omdat ze als visagiste met haar uiterlijk haar vak uitdraagt. Nooit zal ik haar in de stad betrappen zonder make-up en tot in de puntjes gekleed. “Naturel is voor groenten” is een bekende uitdrukking van haar. Maar thuis worden die mooie kleren verwisseld als ze wat anders gaat doen. Duidelijk een teken van zorg, bij mij gaat het pak ook mee als ik later op de dag een afspraak heb en er gewoon gewerkt moet worden.

Wasbare jasjes, ze zijn handig en praktisch. En toch heb ik er moeite mee. Het ziet er soms armoedig uit; zakelijk gezien niet handig als je een gesprekspartner hebt die er gelikt uitziet in zijn maatpak. Zeker wanneer je gelijkwaardig wilt overkomen of in een cultuur werkt met veel pakken is een mooi jasje met binnenwerk en een mooie schouderpartij onontbeerlijk. En juist die zijn niet wasbaar en zullen regelmatig uitgeborsteld of naar de stomerij moeten om daar met zorg te worden gereinigd.

“Eigenlijk wil ik gewoon een goede jurk,” besluit ze. “Zo een die ik s morgens aandoe om de kinderen naar school te brengen als manlief geen tijd heeft. Daarna naar mijn werk, eventueel ‘s middags een serieuze bespreking en ’s avonds voor een hapje eten of theaterbezoek.” Ik denk na en knik begrijpend, praktisch is een ding. Een goede beslissing nemen voor iets nieuws is nog niet zo eenvoudig. “O ja, en dan ook nog t liefst wasbaar en niet te duur”. Prompt krijg ik visioenen van polyester, trevira 2000 en prints uit de jaren 70 en weten dat er nieuwe ademende materialen zijn. En de herinneringen aan een benauwd gevoel van synthetische stoffen aan het lijf. Blijkbaar is er nog een lange weg te gaan in een gesprek over praktisch, mooi en wisselen. En dat ideale stoffen ook zorg verdienen om ideaal te blijven. Pas dan kunnen we iets moois uitzoeken. Immers, naturel is voor groenten, en praktisch voor in huis….

Comments

  1. Bert Nuhaan zegt:

    chris, als je een zijden japonnetje voor haar maakt moet je haar gelijk leren dat je zijde in wasbenzine wast. Ik heb een plastic container halfvol met wasbenzine, ik prop het kledingstuk erin, schut de container met de dop erop, een paar minuten en haal een schoon kledingstuk eruit. De truc om zijde schoon te maken. Het komt er als nieuw uit. Wel buiten doen, brandgevaar!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.