Coupeurs in beeld

ChrisEzerman-ParoolPSHet Parool is een Amsterdamse krant die in beperkte oplage ook landelijk verspreid wordt. Voor de Modespecial van de weekendbijlage PS werd ik benaderd door een fotograaf die bezig was met een portretserie van makers achter de schermen. De mensen die voor couturiers in Nederland de kleding in elkaar zetten. Hiervoor werd ik op een zeer zonnige dag gefotografeerd in mijn atelier. Zaterdag 5 september kwam deze bijlage uit, een goed portret en een mooie uitwerking van een telefoongesprek van een uur.

ZIJ ZIJN DE ECHTE MAKERS

TEKST: PUCK VAN DEN HOOGEN | FOTOGRAFIE: ERNST COPPEJANS

Modeontwerpers staan in de schijnwerpers met hun couture. Wij belichten de stille krachten die de creaties met de hand in elkaar zetten: de coupeurs.

CHRIS EZERMAN (48) woont in Rotterdam en heeft daar zijn atelier in een bedrijfsverzamelgebouw. Hij is al 26 jaar coupeur en werkt nu onder anderen voor couturier Frans Hoogendoorn. www.chrisezerman.nl

Een outfit komt op de catwalk echt tot leven

“Je moet echt ontzettend bevlogen zijn, wil je het redden in dit vak. Je bent niet op vrijdag-middag om vijf uur klaar, dit werk gaat eigenlijk continu door. Vroeger had ik mijn atelier aan huis, nu gelukkig niet meer. Ik wil klanten liever niet privé over de vloer hebben. Ook ben ik dan ’s ochtends nog voor mijn eerste kop koffie al in de weer met naalden en een meetlint.”

“Ik werkte eerst vooral in dienstverband bij grote bedrijven. Ik was werkzaam in uniformen, bedrijfskleding en damesconfectie. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen.

Nu ontvang ik klanten en maak ik naar hun wensen natuurlijk ook een beetje met mijn advies en oog voor mode en proporties maatkleding.

fotochrisParool2Verder doe ik ook het uitvoerende werk voor de Haagse couturier Frans Hoogendoorn. Afgelopen voorjaar zat ik in de zaal bij zijn show. Toen zag ik een jurk van mijn hand over de catwalk voorbijkomen. Dat is zo’n geweldig gevoel, zo’n outfit komt dan echt tot leven.”

“Maar het allerbeste gevoel krijg ik van de fonkeling in de ogen van een vrouw die net haar aangemeten jurk of pak aantrekt. Als zij vol zelfvertrouwen in de spiegel naar zichzelf kijkt en ze straalt, weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan.”

“Ik vind het prettig er ook in mijn vrije tijd netjes uit te zien. Het is toch mijn visitekaartje. Als ik mensen vertel wat voor werk ik doe, zie je hun ogen meteen afdwalen naar beneden om mijn kleding te bekijken. Daarom zul je mij niet snel aantreffen in een korte broek. Ja, heel misschien stiekem op vakantie.”

5 SEPTEMBER 2015 PS46

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.