De smoking

Van sommige mensen kan je zeggen dat ze alles aankunnen. Heel veel staat leuk, omdat ze wellicht van nature al een uitstraling hebben wat bij bepaalde kleren past. Het donkerblauwe pak, het witte hemd, de simpele bruine schoenen of een T-shirt. Of haar voorbeelden, de skinny jeans, het bikerjack in leer, het streeptruitje of een goede hak. De evergreens die iedereen in de kast moet hebben als je ‘de lijstjes’ moet geloven. Een smoking voor hem en de little black dress is ook zo’n voorbeeld.

Op de televisie zag ik gisteren beelden van het filmgala. Vrouwen in avondjurken, mannen in smoking. Sommige vrouwen pakken uit met kleur en veel huid, de mannen hebben veelal voor neutraal en – altijd goed – zwart gekozen, met wit hemd en butterfly. Gewone gladde pakken, een glanzende satijnen kraag. Mooi klassiek gesneden, al kan het voor sommige heren geen kwaad om een maatje groter aan te schaffen danwel voor écht maatwerk te kiezen. Zelf heb ik ook een paar goede feestelijk ogende outfits. Maar denkend aan een smoking voor mezelf komen vooral de twijfels.

Ik ben namelijk een erg slechte zwartklant. Waar ik bij anderen zie dat het leuk staat en wat toevoegt zie ik wanneer ik iets in de winkel ga passen in het zwart een heel ander effect. Er gebeurt van alles wat ik niet wil. Een eenvoudig zwart pak met een wit hemd doet niets voor me. Integendeel, het trekt alle kleur weg. Mijn huid wordt nog bleker dan het al is, en mijn donkere ogen krijgen iets priemends. Wallen onder de ogen worden duidelijker zichtbaar, rimpels worden dieper. Kortom, het maakt me hard in het gezicht, onvriendelijk en afstandelijk in de communicatie. Juist datgene wat in mijn werk niet handig is. Als ik iets moois wil maken voor een klant wil ik op bepaalde vlakken dichtbij iemand kunnen komen. Zwart (en wit) helpt daar niet bij. Even chargeren: ik zie eruit als een kelner, en dan niet gecast voor Downtown Abbey. Maar meer een goedkope mislukte versie.

smoking_opgesneden_rever-1_1-600x899-kopieGelukkig heeft zwart in materialen vele facetten. Het is wat anders toepasbaar wanneer er glans in zit, of een ingeweven motief, transparantie of juist de combinatie ervan. Ideaal in dameskleding om er iets aan toe te voegen. Ik heb de beelden in mijn hoofd van jurkjes met deels transparante inzetstukken, kanten mouwen en bovenstukken die op de juiste plekken niet transparant zijn. Het biedt vele mogelijkheden. Pailletten, kralen, glansdraden. Kortom, er is pure luxe toe te voegen aan de uitstraling van zwart. En het scheelt natuurlijk ook of er een katoenen tricot is gebruikt in het zwart of toch iets moois in een wollen crêpe, zijde of een andere rijke stof. Immers, dat zwarte katoenen jurkje/jasje is na één wasbeurt al vaal. Het mooie is er af, niet onbelangrijk om in de gaten te houden bij een aanschaf.

En toch, die smoking voor mezelf. Ik heb iets moois in diep petrol liggen en een structuurstof in het zwart. Mooi voor die outfit voor mezelf; zowel de kleur als het materiaal voor de sjaalkraag reflecteren meer de eigenzinnigheid die ik voor mezelf graag uitdraag. Het is een kwestie van maken, dat pak. Al realiseer ik me ook dat ik toch iets in het zwart erbij moet hebben. Wanneer ik niet teveel wil opvallen en toch gepast naar die gelegenheid wil gaan is dat een prima optie. Wellicht dat een glansstreep of dessin iets voor mij toevoegt dan alleen een vlakke stof.

Juist dat aspect komt binnenkort weer aan bod als Marieke Blok en ik weer de workshop Magic Black verzorgen in mijn atelier. Over het belang van zwart, het effect van zwart, de psychologie van zwart. Maar vooral ook over de structuur van de stoffen in zwart. Het is leuk om mensen te laten ervaren dat ze wellicht juist een speciaal effect kunnen toevoegen om het zwart meer voor hen te laten spreken. Al zal het gezellig druk zijn om anderen te laten zien hoe het voor hen werkt, toch denk ik dat ik zelf ook maar eens juist in die stoel moet gaan zitten om alle aspecten van zwart te ondergaan. Zodat ik kan zien welke soort zwart voor een smoking mij wel zal flatteren. Met de feestelijkheden in aantocht zal die informatie voor mij ook handig zijn, en kan ik ‘op mijn manier’ toch schitteren in zwart.

 

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.