Cursussen zelf herenpak maken

Steeds vaker krijg ik de vraag of je bij mij kunt leren om een herenpak te maken. Om in die behoefte te voorzien heb ik de volgende cursussen zelf herenpak maken ontwikkeld.


Het maken van een herenjasje en herenbroek.

In eerste instantie ligt de nadruk op de techniek, het maken van de details en zelf de werkvolgorde begrijpen om een jasje te maken.

Er komt veel aan bod: borstzakstrook, paspelzakken met klep, viltkraag en de splitverwerkingen. Maar ook perstechnieken, plastronverwerkingen, de mouwkop en een mooie schouderpartij.

Voor de broek gaat het om de zakken, de broekband en sluiting, de andere details en het al dan niet inpersen van de vouw.

De bedoeling is dat er afhankelijk van de eigen inzet veel kan worden bereikt. Een goede basis in de eigen werkwijze is zeker noodzakelijk, en daarom zijn deze cursussen niet voor beginners.

Er wordt met groepen van hooguit 4 personen gewerkt en er dient thuis veel zelf te worden uitgevoerd. Hoe meer zelfstudie er wordt gedaan tijdens het maken, des te meer basis er wordt gelegd.


1. Basiscursus techniek herenjasje.

Er wordt een herenjasje gemaakt in een confectiemaat. De reden ervan is om dan de focus te leggen op het technische gedeelte, de materialen, de bewerkingen van de stof en het inzicht in de werkvolgorde. Er worden onderdelen gemaakt én een jasje; dit allemaal om een goed naslagwerk te maken. Vanuit eerdere ervaringen is besloten om met een wollen stof te werken die ik daarvoor beschikbaar heb gesteld.

Deze cursus kost 650,- exclusief BTW – dat is inclusief de materialen. Deze zal starten bij een groep van minimaal 3 personen. De cursus wordt gegeven op maandagavond 19.00 tot 22.00 uur. De data zijn: 3, 10, en 17 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart, 6 en 20 april.

Daarnaast is er de mogelijkheid voor kleine groepen op aanvraag om het op een andere manier in korter traject met langere lesdagen te doen. Daarvoor is de speciale summercourse in juli 2020. Op 13, 15, 17, 20, 22 en 24 juli wordt er om de dag in de praktijk aan het jasje gewerkt zodat er tussendoor thuis eea kan worden gedaan.


2. Basiscursus techniek herenbroek.

Er wordt een herenbroek gemaakt in een confectiemaat. Ook hier worden de onderdelen eerst gemaakt én ook de broek in zijn geheel.

Afhankelijk van de inbreng en interesse in de groep zullen meerdere variaties in onderdelen aan bod komen.

Deze cursus kost 450,- exclusief BTW en dat is inclusief de materialen. Deze zal starten bij een groep van minimaal 3 personen. Het wordt gegeven op de woensdagavond van 19.30 tot 22.30 uur. De data zijn: 4, 11, 18 en 25 maart, 1 en 8 april.

Ook voor deze cursus bestaat de mogelijkheid om in een kleine groep deze cursus in een ander korter traject met langere lesdagen te doen.


3. Vervolgcursus Patroon-tekenen jasje, broek en vest.

De cursus Patroontekenen jasje, broek en vest is ontwikkeld om ook zelf een maatwerkjasje en broek te kunnen maken. Deze cursussen is speciaal bedoeld voor deelnemers aan de basiscursussen zodat daarna ook op maat kan worden gewerkt.


Voor meer informatie en aanmelden voor de basiscursussen 1 en 2 (vol = vol).

Neem contact op met Chris Ezerman.